eur:
393.35
usd:
364.18
bux:
72008.66
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Liz Truss távozó brit miniszterelnök beszédet mond a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Truss október 20-án mondott le a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Utódja Rishi Sunak, a Konzervatív Párt új vezetője, volt pénzügyminiszter várhatóan október 25-én kap kormányalakítási megbízást III. Károly brit uralkodótól.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Nagy bajban Liz Truss, a rekorder miniszterelnök

A brit történelem legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnökének nehéz lesz megtartani az egyébként hagyományosan konzervatív választókörzetet.

Elveszítheti a nagy-britanniai Délnyugat-Norfolkot Liz Truss – azt a körzetet, amelynek 2010 óta a képviselője, és ahol 26 ezer fős többséggel rendelkeznek a toryk, írta hirado.hu a Politico cikkére hivatkozva.

Az új baloldal a nyugati ember életvitelét támadja, legyen szó klímáról, biológiai nemekről, migrációról, vagy emberi jogokról – így vélekedett washingtoni könyvbemutatóján Liz Truss, volt brit konzervatív miniszterelnök.

Truss, aki valóban egy szerencsétlen pillanatban, s igen rossz döntéseket hozva egyensúlyozott a konzervatívok éppen léket kapott hajóján, mindössze 49 napot töltött a miniszterelnöki székben.

Bár a Truss által képviselt körzet a konzervatív kerületek közül a 11. legbiztonságosabb széket jelenti,II. Erzsébet legutolsó miniszterelnöke ezt is elveszítheti a brüsszeli lap szerint.

A választókerület vidéki, fehér, idős korú, Brexit-támogató szavazóbázisának köszönhetően a körzetben, amely 1964 óta a toryk kezében van, a Munkáspártnak a korábbinál 25 százalékkal több szavazatot kellene szereznie. Csakhogy a Munkáspárt most széles körben arra számít, hogy történelmi méretű földindulást hoznak a választások. A Politico szerint

„Truss is úgy járhat, mint sok konzervatív szerte Nagy-Britanniában: komoly kihívással kell szembenéznie ahhoz, hogy megtartson egy „nyugdíjas állásnak” számító helyet.

A lapnak nyilatkozó három fő rivális szerint – a Munkáspárt, a Farage-féle Reformpárt és egy függetlenné vált tory képviselőjelölt – a képviselőnő nem nagyon foglalkozik a körzetével. Mindannyian azt állítják, hogy nem jelent meg a kampány félidejében tartott tájékoztatón, ehelyett azt üzente: akik kérdéseket szeretnének feltenni neki, e-mailben tehetik meg.

„Azért akartam indulni, hogy Liz Truss dolgozzon a helyért” – mondta Terry Jermy, a Munkáspárt jelöltje a Politicónak egy szórólapokkal teli dobozokkal zsúfolt irodában. „15 éve vagyok helyi tanácsos, és hihetetlenül frusztrál, hogy nem foglalkozik a választókerülettel.”

A 38 éves üzletember 50:50-re becsülte győzelmi esélyeit.

A másik, a lap által felkeresett rivális James Bagge, a 71 éves volt katonatiszt, aki egy 2000 hektáros birtokon él és már a dédnagyapja konzervatív képviselő volt. Bagge reméli, hogy legyőzi a Munkáspártot. Azzal érvel, hogy ez a mélyen konzervatív választókerület soha nem fog vörösre változni, ezért ő az egyetlen jelölt, aki megállíthatja Truss-t.

Az országos közvélemény-kutatási modellek szerint a Reform körülbelül 22 százalékon áll ebben a választókerületben, a Munkáspárt 33, a Konzervatívok pedig 30 százalékon.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×