eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Money and idea balance. Investor compare business ideas and finance on scales. Buying creative project or startup, tiny human vector. Illustration idea equality profit, harmony and balance investment
Nyitókép: Tetiana Lazunova / Getty Images

Elgondolkodtató számok az euróövezet gazdasági teljesítményéről

Van még növekedés, de már alig mérhető.

Júniusban jelentősen gyengült az euróövezeti gazdasági teljesítményt jelző beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havihoz képest az S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank AG közös felmérésének szerdán közölt adatai alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő euróövezeti kompozit BMI júniusi értéke 50,4 pontra esett a májusi 52,4 pontról, a mutató gyengébb lett a szakértői várakozások átlagában szerepelt 50,6 pontnál is.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység növekedésének mértékét számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték a teljesítmény csökkenését jelzi.

A kompozit mutató 2023 júniusától az idén márciusig 50 pont alatt volt, a legalacsonyabb értékét, 46,5 pontot tavaly októberben érte el. A kompozit index mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari BMI is romló teljesítményt jelez júniusra.

A szolgáltatóipari BMI júniusi - szerdán ismertetett - végleges értéke 52,8 pont lett, meghaladta az előzetesen közölt 52,6 pontot, de elmaradt a májusi 53,2 ponttól. A szolgáltatóipari BMI tavaly augusztus és idén január között 50 pont alatt mozgott. Legalacsonyabb értéke az októberi 47,8 pont volt.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI még hétfőn publikált júniusi végleges értéke három hónapja a legalacsonyabb, 45,8 pont lett, magasabb ugyan az előzetesen közölt 45,6 pontnál, de alacsonyabb a májusi 47,3 pontnál. Legutóbbi 50 pont feletti értéket 2022 júniusában mértek, 52,1 pontot, ami a következő hónapban 49,6 pontra esett. Az azóta elért legalacsonyabb érték a 2023. júliusi 42,7 pont volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×