eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A MiniszterelnĂśki SajtĂłiroda ĂĄltal kĂśzreadott kĂŠpen OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk (b) ĂŠs Volodimir Zelenszkij ukrĂĄn elnĂśk tĂĄrgyal Kijevben 2024. jĂşlius 2-ĂĄn.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követően bejelentette, hogy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte az ukrán elnöktől; a magyar kormányfő azt is bejelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében Magyarország átfogó együttműködési megállapodást kötne Ukrajnával.

"A magyar–ukrán viszony az elmúlt jó néhány évben eléggé fagyos volt, több konfliktus is rontotta a két ország viszonyát, ezért kiemelten fontos, hogy ilyen magas szintű találkozóra került sor, mert az elmúlt hónapoknak az eseményei alapján ez a viszony rendeződni látszik" – mondta az InfoRádióban Seremet Sándor.

A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója emlékeztetett, hogy az utóbbi időben történtek kölcsönös gesztusok, példaként említette a kisebbségi nyelvhasználat szabályainak tavalyi ukrán módosítását, vagy azt, hogy Magyarország részt vett a svájci békecsúcson, és alá is írta a zárónyilatkozatot. A kutató úgy látja, voltak olyan kölcsönös lépések, amelyek indokolttá tették a magas szintű találkozót, mert voltak olyan eredmények, amelyeket fel lehetett mutatni, és pozitívumként lehetett elszámolni a két ország viszonyában.

Seremet Sándor szerint az is szerepet játszhatott abban, hogy most jött létre Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója, hogy Magyarország az unió soros elnöke, és annak szerinte nagy jelentősége van, hogy a magyar miniszterelnök egyben az unió soros elnökeként elsőként Volodimir Zelenszkijjel találkozott, mert ezzel megmutathatta, hogy Magyarország elkötelezett tagja az Európai Uniónak és az európai értékeknek.

"Magyarországot nagyon sok kritika érte a háborúban képviselt álláspontja miatt, és gyakran vádolták ukránellenességgel, vagy éppen oroszpártisággal, és egy ilyen lépés komolyan elejét tudja venni az ilyen narratíváknak, sőt meg tudja cáfolni ezeket, ugyanis

a magyar miniszterelnök jelezni tudja azt, hogy tudatában van, milyen fontos pozíciót tölt be az elkövetkezendő hat hónapban, és ez milyen kötelezettségekkel jár"

– mondta a kutató.

A tárgyalás a háború lezárása ügyében egy fontos lépés lehet, véli Seremet Sándor, és a felidézte, hogy a tűzszünet és a béke irányában több változás történt az utóbbi időben, és ezek a mérséklődés felé mutatnak. Mint fogalmazott, korábban az volt az álláspont, hogy kizárólag az ukrán feltételek mentén lehet ezt a konfliktust rendezni, most viszont a svájci békecsúcs után már felvetődött egy újabbnak a lehetősége, amelyre Oroszországot is meghívnák. "Egyre nagyobb mértékben merül fel annak a lehetősége, hogy tárgyalásos úton zárják le a konfliktust. Ezek a tendenciák már nem teljesen újak, de a mostani látogatás is ebbe a vonulatba kapcsolódik be, és ezt erősítheti meg" – mondta a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, és azt mondta, hogy "világos, hogy Magyarországnak, amely a jelenlegi időszakra átvette az Európai Unió elnökségét, el kell látnia feladatkörét. Tehát adott esetben, úgy gondolom, a brüsszeli érdekekkel összefüggésben álló feladatok lesznek túlsúlyban, nem pedig azok, amelyek Magyarország nemzeti érdekeivel kapcsolatosak."

Seremet Sándor úgy véli, a szóvivő arra utalt, hogy a jelenlegi látogatást inkább az EU-elnökségből fakadó kötelezettségek, nem pedig a nemzeti érdekek tükrében érdemes értékelni, és hozzátette emellett, hogy Orbán Viktor markánsan ki tud állni a nemzeti érdekek védelme és érvényesítése érdekében. A kutató nemzeti értéknek nevezte azt is, hogy Magyarország jó kapcsolatot ápoljon Ukrajnával, mert nagyon fontos eleme a magyar külpolitikának, hogy a szomszédaival és kiemelten Ukrajnával is jó viszonyt ápoljon.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak pragmatikus külpolitikája van, amely a magyar nemzeti érdek mentén konstruktív kapcsolatot kíván ápolni a partnereivel. Ukrajna Magyarország legnagyobb szomszédja, ezért a szakértő szerint érthető és szükséges az, hogy egy értelmezhető és jó szomszédsági kapcsolat álljon fenn a két ország között. Ugyanakkor Magyarországnak megvannak szerinte azok a gazdasági érdekei, amelyek miatt bizonyos kapcsolatokat Oroszországgal is fenn kell tartani, anélkül, hogy ezzel megsértené az uniós és a NATO-beli kötelezettségeit.

"Kiegyensúlyozott kapcsolatra van szükség mindenféle irányába, Ukrajnával kapcsolatban pedig kiemelten fontos, hogy értelmezhető és jó legyen a viszony"

– összegzett Seremet Sándor.

A Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban Orbán Viktor bejelentette: örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését, hogy legyen ukrán iskola Magyarországon. Közölte: ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak majd működtetni, amennyire szükség van.

Seremet Sándor felidézte, hogy hosszú évek óta vitatéma az ukrajnai magyar közösség oktatásának a kérdése, és Kijev gyakran azzal vágott vissza, hogy Magyarországon sincsenek ukrán iskolák. Akkor nem is volt erre valódi igény, most viszont a nagy számú menekült miatt jelentősen megnövekedett az ukrán ajkú iskoláskorú gyerekeknek a száma, ezért jóval indokoltabb egy ukrán nyelvű iskola indítása, mint a háború előtti években volt.

"Ez nem egy valamit valamiért gesztus, hanem egy teljesen indokolt lépés. Nyilván ehhez szükség volt arra, hogy az ukrán törvényhozás bizonyos mértékben visszaállítsa a magyar oktatás jogkörét. Ez egy jó tendencia arra, hogy az ukrán–magyar viszony továbbra is a pozitív maradjon" – mondta Seremet Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×