eur:
392.29
usd:
362.21
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Vitézy Dávid
Nyitókép: Vitézy Dávid

Napokon belül dönt Vitézy Dávid panaszáról az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság Vitézy Dávid beadványával kapcsolatban – amely a főpolgármester-választással kapcsolatos Kúria-döntés megsemmisítését kérte – a három napos befogadási eljárás mellőzésével hoz döntést. Ennek végső határideje július 8-a.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt előző héten alkotmányjogi panaszt nyújtott be a június 9-i választási eredmény miatt. Az Alkotmánybíróság a telex.hu – panasszal kapcsolatos – megkeresésére közölte, hogy az ügyben a három napos befogadási eljárás mellőzésével fognak döntést hozni, az ügy szerepel is a július 5-i ülés napirendjén. A döntés végső határideje július 8., de azt nem tudták pontosan megmondani, hogy az ügyben mikor születik majd döntés.

A 17 oldalas panaszban Vitézy Dávid a Kúria döntésének Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri. A korábbi főpolgármester-jelölt elmondása szerint azért nyújtotta be az alkotmányjogi panaszt, mert minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt kihasznál, ennek utolsó eszköze a panasz.

Bármilyen eredmény is születik, az Alkotmánybíróság döntése ellen jogorvoslatnak már nincs helye

– emlékeztet a híroldal.

Mint az ismeretes, Karácsony Gergely a június 9-i önkormányzati választáson néhány száz szavazattal előzte csak meg az LMP jelöltjét, Vitézy Dávidot. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a kettejük közötti különbség 41 szavazatra csökkent. Karácsony a Kúriától az egész választás, míg Vitézy a IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérte.

A Kúria szerdán hagyta helyben a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. Határozatukban Vitézy Dávid IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérő fellebbezését is elutasították. Vitézy Dávid június 12-én jelentette be, hogy megfellebbezik a választási eredményt, ennek két alapja volt:

  • szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét.
  • A másik, hogy sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné.

A vékony kihúzás az alkotmányjogi panaszban is szerepel. Vitézy szerint ez nem a szavazatszámlálók hibája, hanem inkább az NVI kézikönyvéé, amely szerinte nem fejtette ki egyértelműen, hogy mi van akkor, ha az egyik jelölt a lapon visszalépett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×