eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Ralf Rangnick (RB Leipzig, Trainer, head coach); Porträt, Einzelbild
Nyitókép: wikipedia

Szertefoszlott osztrák Eb-álom: egy titkos esélyes tündöklése és bukása

Ralf Rangnick csapata váratlanul elbukott Törökország ellen, de a kapitány már előre tekint.

Nem segített a sajátos lipcsei kötődés sem. Ausztria válogatottja annak a szászországi városnak a stadionjában szenvedett vereséget Törökországtól, amelyben nemcsak a nemzeti tizenegy négy játékosa, hanem elsősorban Ralf Rangnick edző is otthon érezhette magát. Bár a szakértők inkább osztrák győzelmet jósoltak, végül a korábbi teljesítményéhez viszonyítva az Eb-n szárnyaló török válogatott jutott tovább a negyeddöntőbe. Noha az osztrákok az utolsó percig nem adták fel, ezúttal a korábbi mérkőzéseken már bizonyított határtalan lelkesedés sem segített,

Ami az említett négy játékost illeti, Sabitzer és Laimer éveken keresztül a lipcsei csapatban rúgta a labdát, míg Seiwald és Baumgartner most igyekszik beilleszkedni a Bundesligában szereplő együttesbe. Nem is beszélve arról, hogy a lipcseiek Ralf Rangnicknak rendkívül sokat köszönhetnek. Az osztrák válogatott jelenlegi trénere évekkel ezelőtt az RB Leipzig sportigazgatójaként, illetve megszakításokkal edzőjeként a csapattal jelentős sikereket ért el. Az osztrák válogatottat 2022 áprilisa óta irányítja.

A továbbjutás reményét alátámasztotta, hogy nem sokkal az Európa-bajnokság előtt Ausztria és Törökország barátságos mérkőzésen mérte össze erejét, és az osztrákok fölényes, 6-1-es győzelmet arattak, majd a csoportjukat Franciaországot és Hollandiát megelőzve hat ponttal nyerték, így nem csoda, hogy önbizalommal tekintettek a nyolcaddöntőre.

A szakértők ennek nyomán az Eb titkos esélyesének is tartották az osztrák válogatottat, és a sikeres csoportkör után Ralf Rangnick sem titkolta, hogy "magasabbra" tör.

Ezúttal azonban sem az önbizalom, sem a "hazai pálya" nem segített. A törökök elleni 2-1-es vereséggel az álom szertefoszlott. Szakértők szerint még azt sem lehet mondani, hogy a török győzelem pusztán a szerencsének volt köszönhető.

Törökország válogatottja Merih Demiral révén már 57. másodpercben megszerezte a vezetést. Az Európa-bajnokságok történetében ez volt a második legkorábban szerzett gól. Ráadásul Demiral az 59. percben újabb találattal pecsételte meg az osztrákok sorsát. A kétgólos hátrány után Michael Gregoritsch gólja kevésnek bizonyult, hála a "csodakapusnak", Mert Günoknak, aki parádés védésekkel, a mérkőzés utolsó percében pedig egy rendkívüli kapusbravúrral biztososította be a török győzelmet.

Nem csoda, hogy Ralf Rangnick csalódottságának adott hangot. A szövetségi kapitány, akit az Eb előtt a Bayern München is hiába igyekezett elcsábítani, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy előre kell tekinteni. Rangnick szerint most már a feladat a felkészülés a Nemzetek Ligája idei mérkőzéseire, majd pedig a 2026-os világbajnokság selejtezőire.

Demiral ünneplése

A német és az osztrák sajtó számolt be arról, hogy a törökök gólszerzője úgynevezett "farkasköszöntéssel" üdvözölte a győzelmet. Merih Demiral ellen az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA vizsgálatot kezdeményezett az általa helytelennek minősített magatartás miatt. Ha megbüntetik, annak már a negyeddöntőben, Hollandia ellen következményei lehetnek.

Demiral az általa szerzett második gól után két kézzel, illetve ujjaival formálta a Szürke Farkasok szimbólumát, illetve kézjelét. A Recep Tayyip Erdogant államfőt támogató török szélsőjobboldali csoport több nyugat-európai országban, köztük Németországban is tevékenykedik. A német alkotmányvédelmi hivatal megfigyelés alatt is tartja. Németországban élő török emberi jogi aktivisták tiltakozásukat fejezték ki Demiral "mutatványa" miatt.

Maga az érintett mindezzel kapcsolatban mindössze azt hangoztatta, hogy

a különös ünneplés – noha köze van a török identitáshoz – ténylegesen az öröm megnyilvánulása volt.

Egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy az Eb-n még lesz alkalom arra, hogy ily módon ünnepelhessen.

Demiral "gesztusát" ugyanakkor egy nappal a mérkőzés után élesen bírálta Nancy Faeser belügyminiszter. Az X platformon közzétett nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy "a török jobboldali szélsőségesek jelképeinek nincs helye stadionjainkban". Faeser szerint teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az Európa-bajnokságot a rasszizmus kinyilvánítására használják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×