eur:
392.73
usd:
362.97
bux:
72160.77
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Lipcse, 2014. november 6.Vasúti szerelvény áll a lipcsei pályaudvaron 2014. november 6-án, a négynapos német vasutassztrájk első napján. A vasutasok béremelést, a heti munkaidő kétórás csökkentését és az ágazati tarifaszerződés megkötését követelik.(MTI/EPA/Peter Endig)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Endig

Nem csak a repülők késése miatt lehet lemaradni az Eb-meccsekről

A távolsági vonatok fele késésekkel közlekedett Németországban, és ennek jó néhány Eb-meccsre siető futballdrukker látta a kárát.

A német állami vasúttársaságnál az elmúlt hónapokban sem mentek rendben a dolgok. Hosszabb-rövidebb ideig tartó, utasok millióit sújtó sztrájkok bénították meg a vonatközlekedést, a mozdonyvezetők magasabb béreket követelve "szüneteltették" a munkát. Az utasok azt remélték, hogy a Deutsche Bahn a nyári szezonra összeszedi magát, különös tekintettel a június 14. óta tartó labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve a vonatközlekedést előnyben részesítő külföldi és hazai szurkolók áradatára.

Az elmúlt napok azonban alaposan rácáfoltak az előzetes várakozásokra. Az Eb nyitánya óta napirenden vannak a meghibásodások és a késések, olyannyira, hogy mindez már a külföldi sajtó nem éppen hízelgő érdeklődését is felkeltette. Az utasok érdekeit képviselő Pro Bahn egyesület egyenesen úgy fogalmazott, hogy

"az egész világ a mi vasúti rendszerünkön viccelődik".

A futballszurkolók rendkívüli bírálatai a Deutsche Bahnt is állásfoglalásra késztették. "Megértjük a labdarúgás rajongóinak elégedetlenségét " – fogalmazott a DB, a bírálatokat jogosnak tartva.

Több német hírportál a vasút igazgatótanácsának képviselőjét idézte, aki elismerte, hogy nem nyújtják azt a minőséget, amit mindenki megérdemel.

Az ARD közszolgálati televízió a napokban számolt be arról, hogy egy Hamburg és Berlin között a DB "vezérhajójának" számító, nagysebességű ICE vonaton az utasoknak órákat kellett várakozniuk a meghibásodott fékek miatt.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az utazók pontosan, az eredeti menetrend szerint eljussanak a célállomásra" – fogalmazott az igazgatótanácsi képviselő, utalva arra, hogy az Eb első két hetében több mint ötmillió utas választotta a távolsági vasúti járatokat. Mindennek ellenére a Pro Bahn utasszövetség annak a nézetnek adott hangot, hogy a vasút megerősítette eddigi rossz hírnevét az Eb ideje alatt.

Az ARD kritikájánál ugyanakkor jóval keményebb bírálatot fogalmazott meg exkluzív tudósításában az ország legnagyobb példányszámú lapja, a Bild. "Vonataink gyakrabban késnek, mint eddig bármikor" – hangsúlyozta már a tudósítás címében az újság, amely szerint

a vasút "sétaüzemmódban" van, a vállalat júniusban megdöntötte a pontosság eddigi negatív rekordját.

Az új "rekord" szerint minden második nagy sebességű ICE járat késve érkezett meg a célállomásra, a távolsági vonatok mindössze 52,2 százaléka tartotta be pontosan a menetrendet. "Évek óta nem volt ilyen rossz bizonyítványa a vasútnak" – összegezte a Bild.

Az újság hozzátette, hogy a hiányosságok már az Eb előtt ismertek voltak, de az illetékesek, köztük a politikusok mindezt figyelmen kívül hagyták. A Bild keserű végkövetkeztetése ugyanakkor az volt, hogy a vasút problémái nem tűnnek el csak azért, mert Németországban Európa-bajnokságot rendeznek.

A Merkur.de hírportál a német vasút "teljesítményével" foglalkozó, a Kronen Zeitungra hivatkozó írásában egy késés miatt "tajtékzó" osztrák szurkolóról beszélt, akinek jegye volt Lengyelország elleni csoport mérkőzésére. A családapa két lányával és két munkatársával a bécsi főpályaudvarról indult egy regionális vonattal Münchenbe, ahonnan az ICE vonattal folytatták volna az utat Berlinbe. A müncheni indulás azonban késett, ráadásul út közben a vonat meghibásodott, ezért Bitterfeldből mintegy kétórás várakozás után egy pótló vonattal indulhattak tovább. A meccset természetesen lekésték.

A Deutsche Bahn szerencsétlen körülmények egybeeséséről beszélt, megköszönte az utasok türelmét és megértését. Ezenkívül azt ígérte, hogy minden érintett utas felveheti a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. "Minden bizonnyal egyéni megoldásokat találunk a jóvátételre" – idézte az osztrák lap az ezzel kapcsolatos közleményt.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×