eur:
395.52
usd:
366.56
bux:
74079.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A FIFA elnöke gyökeresen átalakítaná a futballt

Sepp Blatter, a FIFA elnöke a német Kicker Sportmagazinnak adott interjújában gyógyszert kínált a labdarúgás néhány égető problémájára. Szerinte a megoldás a futball nyári sportággá alakítása lenne.

A mostani, augusztustól májusig tartó futballidény helyett, elképzelései szerint a februártól novemberig tartó szezon lenne az ideális. Utóbbi nem példa nélküli az európai labdarúgásban, ilyen ütemezésű az északi országok, s néhány szovjet utódállam futballélete.

Négy éve Írországban is "nyári sporttá" alakították a futballt, s amint azt a blatteri ötlettel foglalkozó, londoni Times megjegyzi, bár a változás nem befolyásolta a nézőszámot, a klubok szeretik az új rendszert. Ugyanakkor ezen országokban, így Írországban is, elsősorban az időjárás jelentette kényszer alakította így a kalendáriumot.

Az elnök szerint a klubok támogatják


Blatter ellenben más indokokat lát a leglényegesebbnek. Szerinte egy ilyen átalakítás összehangolná a futballnaptárt néhány Európán kívüli ligával, s a már említett északi országok menetrendjével.

A FIFA elnöke bizakodó: "Nemrégiben javasoltam már a kluboknak, hogy játszanak inkább nyáron, s ne az iskolai, hanem a naptári évhez ütemezzék a szezont. Az ötletet támogatták a legnagyobb európai klubok."

Játsszanak a hölgyek rövidebb nadrágban!

Mi tagadás, anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben is kételkednénk a FIFA első emberének szavaiban, nagyon nehéz elképzelni, hogy bárhol is átütő sikert aratott az ötlete.

Megalapozottsága, "hatékonysága" inkább ahhoz rokonítható, amikor javasolta, a női labdarúgók viseljenek rövidebb szárú nadrágokat, mert ezzel növelik az érdeklődést a sportág bizonyos szereplői iránt.

Jó lenne-e ez a magyaroknak?

Nézzük a szakmai érveket! Lépjünk túl azon az egyszerű következtetésen, hogy nyilván nem ok nélkül rendezik ilyen menetrend szerint több mint száz éve a legtöbb országban a különböző bajnokságokat.

Befolyásolják ezt a tradíciók, az időjárási körülmények (a németországi világbajnokságon is gondot jelentett a nyári hőség), s sok minden más.

Blatter ugyanakkor úgy véli, sokkal egyszerűbb lenne az egységes rendszer alapján összeállítani a futballnaptárt, ráadásul a jutna idő a válogatott mérkőzésekre is.

A FIFA elnöke egy német lapnak nyilatkozott, majd elgondolásait elemezte a londoni Times is - két olyan ország vezető orgánumairól van szó, amelyekben nincs, vagy csak viszonylag rövid a téli szünet.

Ott sem fogadta az ötletet kitörő lelkesedés, de gondoljunk csak bele mi, itt, Magyarországon: jó lenne-e a mi válogatottunknak, ha decembertől februárig kellene lejátszania, egy háromhetes blokkba sűrítve, a soros világ-, vagy Európa-bajnoki selejtezőit?

Ha nem az először az eszünkbe jutó, cinikus választ sütjük el ("Teljesen mindegy, úgyis kiesnek...), nyilvánvaló a nemleges válasz.

Válogatottak kontra klubok

Blatter a selejtezők ütemezésére vonatkozó ötlete mögött - megítélésem szerint - leginkább a félelem, udvariasabb formulát választva az aggodalom áll.

A mai futball talán legégetőbb, nem szakmai jellegű problémája a "válogatott kontra klub" kérdés, amelyben az egyesületek, illetve az egyesületek érdekérvényesítésének erősödésével prognosztizálható a FIFA eddigi korlátlan hatalmának a megtörése.

Manapság, amikor néha jogászok hevesebb csatát vívnak a zöld asztalok mellett, mint a játékosok a zöld gyepen, az óriási profitot realizáló FIFA számára egyre nehezebben tartható, hogy némi túlzással rabszolgasorban tartsa a klubokat.

Idejétmúlt gondolat - s immár a Bosman-szabály óta jogilag nehezen is alátámasztható -, hogy a klubok, a munkáltatók, mindenféle kompenzáció nélkül hetekre, kétévente hónapokra lemondjanak legjobb játékosaikról.

A Barcelona bukott a világbajnokságon

Egyszerű példával: a Barcelonának jelentős veszteséget okozott több szempontból a világbajnokság. Részben azért, mert május 15-től július 15-ig elveszítette kulcsjátékosait, miközben ebben a periódusban, például egy jövedelmező ázsiai túrával, akár tízmillió eurót kereshetett volna.

Másrészt azért, mert utána a világbajnokságon kitűnően szerepelt, s a végjátékban is érdekelt játékosai nem jutottak megfelelő idejű pihenőhöz, kezdődött a felkészülés, illetve a pénzkereső haknitúra.

Utóbbira - a szerződések szerint - nem lehetett a kulcsjátékosok nélkül érkezni. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyre hangosabbak a klubok, amelyek kártérítést követelnének a FIFA-tól, vagy a nemzeti szövetségektől a válogatott mérkőzéseken megsérült játékosok kiesése miatt.

Mi lenne a nagy nyári tornákkal?


Sepp Blatternek alighanem ezért életbevágó egy ilyesfajta - a valóságtól teljesen elrugaszkodott - ötleten alapuló átalakítás felvetése.

A Times szerzője, Russell Kempson ráadásul idézi egy önmagát megnevezni nem kívánó angol futballvezető jogos felvetését: "S mi lenne a világ- és Európa-bajnokságon júniusi döntőivel?"

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×