A Toyota a szintén japán Rinna gázkészülék-gyártó céggel összedolgozva fejlesztette ki a világ első hidrogéntüzelésű kemencéjét - írja az autoszektor.hu.
Az elkészült kemencét már nagyüzemben is kipróbálták, ugyanis a Toyota a saját rendezvényein szolgált fel a látogatóknak ebben a kemencében sült pizzát és croissant-t, aminek hatalmas sikere volt. A Hidrogén magas hőmérsékleten ég, és a folyamat közben oxigénnel egyesülve vízgőzt képez.
Ez a tulajdonsága kifejezetten jól jön sütés közben, ugyanis az étel kívül ropogós lesz, de belül nem szárad ki.
A pizzafeltétként használt gomba vagy zöldségek egy faszenes vagy fatüzelésű kemencében hajlamosak kiszáradni, hidrogéntűzzel viszont jóval hamarabb megpárolódnak, és így lédúsak és ízletesek maradnak.
Bár a Rinna nagy tapasztalattal rendelkezik gázkészülékek terén, hidrogénüzemű kemence azonban korábban még nem létezett, így a fejlesztőknek menet közben kellett válaszokat és megoldásokat találniuk, lépésről lépésre haladva. A munka során a Rinna gáztüzeléssel kapcsolatos tudását és a Toyota autóépítési tapasztalatát ötvözték. Az autógyártás folyamatából például a fényezésszárító kemencék technológiája bizonyult hasznosnak. Hasonlóképpen jól jött a Toyota tapasztalata a hidrogéngáz szállítása és adagolása terén, amit az üzemanyagcellás - azaz hidrogénnel működő - Mirai gyártása és értékesítése során gyűjtöttek össze - írja a lap.
Mivel a hidrogénkemence bemutatkozása sikeres volt, a Toyota továbblépett: fejlesztettek hidrogéngrillt, illetve hidrogéntüzelésű kamadót, azaz létrehozták a tradicionális, ezeréves japán edény modern változatát.