eur:
394.06
usd:
363.76
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Stég Fonyód közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: MTI/Varga György

A stégek után újabb célpontra vadásznak a Balatonon

Az illegális horgásztanyákat is felszámolják a tónál.

A szabálytalan stégek, stégkapuk mellett több, védett nádasba elbújtatott, álcázott illegális horgászatanyát is felszámol a vízügy a Balaton északi oldalán – írja a hirbalaton.hu.

A Badacsony előtti védett nádasokban több olyan jól felszerelt építményt számol vagy számoltat fel a vízügy, ahol vélhetően évek óta folyik illegális vendéglátás, illetve horgásztatás. Az árammal, mozgásérzékelőkkel is ellátott, a drónok elől jól álcázott, víziállásokra telepített kis házikókban egyebek közt gázpalackok és akkumulátorok biztosították a komfortot.

Ha az ilyen horgásztanyáknak hivatalosan nincs tulajdonosa, vagy csak nyomozással lehetne kideríteni, kik a tulajdonosai, a vízügy jogszerűen jár el, ha illegális vízilétesítményként azonnali bontási felszólítást hagy a víziállásokon vagy bejárókon. A tapasztalatok szerint az ilyen kifüggesztett felszólítások után rohamos értékmentésbe és eltávolításba kezdenek a felépítmények gazdái.

A Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégsem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak hosszú éveken, sőt évtizedeken át. Az ilyen bejáróstégek lezárása főként a déli parton vált divattá. Az amúgy engedéllyel rendelkező stégek tulajdonosai sokan maguktól távolították el stégkapuikat az elmúlt hónapokban, a vízügy felszólításai után. Ahol ezt nem tették meg, ott a vízügy végezte el a munkát, komolyabb összegért.

Az eltávolított stégkapuk helyett újabban jó pár helyen köteleket, láncokat raknak keresztbe, illetve feliratokkal tudatják, hogy a stég magánterület, nem mehet rá más. Valójában a Balaton medre mindenkié, vagyis köztulajdon, a jogszabály ezért rendelkezik úgy, hogy a közterületről vízbe vezető stéget nem szabad lezárni. A bérleti díjat fizető stégtulajdonos elsőbbséget élvez a használatakor, de egyéb időszakban bárki rámehet ezekre.

Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×