eur:
395.74
usd:
367.17
bux:
73899.74
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
A Paksi Atomerőmű 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Közbeavatkozott a kormány, különleges gazdasági övezetet hozott létre Pakson

A kormányrendelet megfosztja a várost az atomerőmű jelentette adóbevételektől, ami a polgármester szerint az életszínvonal csökkenéséhez és a munkaerő elvándorlásához fog vezetni.

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, az atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő ingatlanokat - írja a 24.hu. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint az immár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat szerzi meg.

Mint írják, a különleges gazdasági övezet területén a feladat- és hatásköröket Tolna Vármegye Önkormányzata gyakorolja. A rendelet augusztus közepén lép életbe, és

ennek értelmében a különleges gazdasági övezet helyi adókötelezettségéből származó bevétel 62,5 százaléka Tolna Vármegye Önkormányzatát, 37,5 százaléka Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti.

A bevétel legfeljebb 3 százalékát lehet a megyei önkormányzati feladatokkal kapcsolatos működési költségekre, a bevétel legfeljebb 17 százalékát pedig a megyei önkormányzat beruházásaira költeni. A maradék pénzen osztoznak a két megye beruházással közvetlenebbül érintett települései.

Heringes Anita júniusban megválasztott ellenzéki polgármester felháborítónak nevezte az ötletet, és hangsúlyozta: az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi, abból keletkezik az iparűzési adó, hogy ők bemennek dolgozni.

Szerinte jelenleg alapvetően jó Pakson élni, de ha elvonják az adóbevételt a várostól, akkor romlani fog az életminőség, és a mérnökcsaládokat semmi sem akadályozza majd meg abban, hogy nagyobb fizetésért külföldre vándoroljanak. Arra is emlékeztetett, hogy a Tolna vármegyei közgyűlés fideszes elnöke, Orbán Attila is Pakson lakik, neki kellene a legjobban tudnia, mekkora szüksége van a városnak ezekre a bevételekre.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf volt edzője: "ne írjuk le őt, nagyon keveset tudunk a munkájáról"

Selmeci Attila szerint egy szuper formában lévő Milák Kristófot senki nem tudott volna legyőzni a 200 méteres pillangóúszásban a párizsi nyári olimpián. A sportoló volt edzője, a sportági szövetség szakmai alelnöke ezzel együtt nagyon büszke korábbi tanítványára. Az InfoRádió őt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 11:17
×
×
×
×