eur:
395.86
usd:
367.17
bux:
73958.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet tagjai a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije portréjánál állnak a libanoni Türosz déli kikötőváros al-Bassz palesztin menekülttáborában 2024. július 31-én, a Gázai övezetben végzett izraeli katonai műveletek kilencedik hónapjában. Reggelre virradóan Hanije merénylet áldozatává vált Teheránban, ahol néhány órával korábban Maszúd Peszeskján új iráni elnök eskütételén vett részt. Iráni források szerint a palesztin vezetőt egy észak-teheráni rezidencián szállásolták el, és az épületet rakétatalálat érte.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Zaatari

A béketárgyalások végét jelentheti a keddi teheráni merénylet

Az Egyesült Államok egész közel-keleti stratégiája veszendőbe mehet.

Joe Biden kormánya „nagyon aggódik” amiatt, hogy a kedd este történt közel-keleti események – különösen Iszmail Haníje Hamász-vezér meggyilkolása – mindent olyan erőfeszítést borítanak, amely a helyzet rendezését szolgálta. A történtek miatt borulhat az Egyesült Államok teljes stratégiája a régióban - írja az Index.

Mint arról korábban beszámoltunk kedden este Teheránban merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján.

A történtek után a többi között az Axios amerikai hírportál osztott meg érdekes részleteket arról, hogy az Egyesült Államok tisztviselői miként viszonyulnak a történtekhez.

A portálnak három magas beosztású amerikai tisztviselői is arról beszélt, hogy Joe Biden kormánya „nagyon aggódik” amiatt, hogy Haníje meggyilkolásával megszakadhat a gázai túszok szabadon engedése, illetve a tűzszünet ügyében folyó tárgyalások, és nőhet egy regionális háború kitörésének esélye.

A Biden-kormányzat az Izrael és a Hamász közötti túsz- és tűzszüneti megállapodást helyezte az egész közel-keleti stratégiájának a középpontjába. Joe Biden személyesen is részt vett a megállapodás elérésére irányuló erőfeszítésekben, és úgy véli, hogy ez kulcsfontosságú tényező lesz a politikai örökségében is. Ráadásul a tisztviselők szerint Haníje volt a Hamász részéről a legfontosabb tárgyalópartner a katari és egyiptomi közvetítőkkel folytatott tárgyalásokon.

Izraeli tisztviselők szintén azt közölték, hogy a tárgyalások felfüggesztésére számítanak a közeljövőben.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője egy sajtótájékoztatón pusztán annyit mondott, hogy továbbra is dolgoznak a megegyezéseken, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt tudomása a merényletről.

A gyilkosság után Izraellel szemben kritikusan nyilatkozott Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök is, aki egy közösségi médiás bejegyzésben úgy fogalmazott: „A politikai gyilkosságok és a gázai civilek folyamatos célbavétele a tárgyalások folytatása közben arra késztet bennünket, hogy feltegyük a kérdést: hogyan lehet sikeres a közvetítés, ha az egyik fél meggyilkolja a másik fél tárgyalópartnerét?"

Bár Izrael hivatalosan nem vállalta fel Haníje meggyilkolását, az Axios szerint az amerikaiak zárt ajtók mögött egyértelműen beszéltek arról, hogy szövetségesük állhat az eset mögött. Hasonló információk jutottak el a CBS Newshoz is, amelynek szintén egy amerikai tisztviselő beszélt arról, hogy bár Izrael nem vállalta fel a merényletet, „az Egyesült Államok úgy értékeli”, hogy ők ölték meg Haníjét.

Mindeközben a Reuters arról írt, hogy a Hamász tagjai, valamint szakértők szerint a terrorszervezet élén Iszmail Haníje helyét a katari száműzetésben élő helyettese, Khaled Meshaal veheti át a legnagyobb eséllyel.

Az elemzők egy karizmatikus, népszerű személynek nevezték őt, akinek szerepe volt abban, hogy a Hamász regionális szinten erősíteni tudta a pozícióit - írja a portál.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×