eur:
395.98
usd:
367.27
bux:
74016.19
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél az Atlantában rendezett kampányrendezvényen 2024. július 30-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Edward M. Pio Roda

Elemző Kamala Harris migrációs politikájáról: alelnökként már kudarcot vallott

Alelnöki beiktatása után a megfelelő határvédelem biztosítását kapta egyik fő feladataként Kamala Harris, de nem tudott jelentős eredményeket felmutatni – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető elemzője. Vargha Márk arról is beszélt, ha Donald Trump nyeri az őszi elnökválasztást, várhatóan újra naprendre kerülhet, hogy teljes hosszában fal épüljön az Egyesült Államok déli határvidékén.

Minden jel arra utal, hogy Joe Biden visszalépése után alelnöke, Kamala Harris száll ringbe a Demokrata Párt jelöltjeként a novemberi amerikai elnökválasztáson Donald Trumppal szemben. A Migrációkutató Intézet elemzése szerint Kamala Harris már 2021-ben, alelnöki mandátumának megkezdésekor jelentős feladatokat kapott az illegális migráció elleni küzdelemben, de nem tudott komolyabb eredményeket felmutatni az elmúlt években.

Vargha Márk az InfoRádióban elmondta: Kamala Harris igazából nem a rendkívül komplex problémának tartott illegális bevándorlás kezelését kapta meg feladatként, hanem a megfelelő határvédelem biztosítását. Joe Biden visszalépését követően most leginkább az alelnökre vetül a reflektorfény, de az elemző szerint nem feltétlenül csak rajta kell számonkérni a bevándorláspolitikában elkövetett hibákat, hanem azokon is, akik megbízást adtak neki erre. Hozzátette: a migrációs nyomás folyamatosan nőtt Joe Biden ciklusa alatt, és a krízis kezelésére irányuló

Harris-féle migrációs politika nem hozott érdemi eredményeket a déli határ védelmében.

Tavaly decemberben ráadásul minden korábbi rekord megdőlt: az amerikai hatóságok csaknem negyedmillió határsértést regisztráltak az Egyesült Államok és Mexikó határán. A legszembetűnőbb változás az illegális migránsok állampolgársági összetételében volt megfigyelhető az elmúlt években, ugyanis egyre többen indultak el Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából az USA felé. Vargha Márk közölte: Kamala Harris alelnöki beiktatásakor az irreguláris migránsok mintegy 90 százaléka Mexikóból és más közép-amerikai országokból jött, 2023-ban azonban 49 százalékra csökkent az arányuk, ugyanis

a venezuelai válság, az ukrajnai háború és az ecuadori bűnözői kartellek közti leszámolások elől menekülők is jelentős számban érkeztek az Egyesült Államok déli határához.

A Migrációkutató Intézet vezető elemzője megjegyezte: Kamala Harris migrációs politikája leginkább azt a gyakorlatot követte, hogy időnként ellátogatott egy-egy tranzitországba, ahol azt kérte az illetékesektől, hogy támogassák az amerikai kormányzat intézkedéseit, valamint lépjenek fel erős eszközökkel a migrációs hullámok ellen. Egy 2021-es guatemalai látogatása során például megígérte az őt fogadó, akkor hivatalban lévő Alejandro Giamattei elnöknek, hogy a Biden-adminisztráció a közép-amerikai államok lakosai számára tisztességes, a megélhetésüket segítő programokat indít az anyaországukon belül annak érdekében, hogy csökkentsék a kiáramlást. Az amerikai alelnök akkor úgy fogalmazott, „világossá szeretném tenni a régió lakói számára, hogy ne kockáztassák meg a Mexikó és az Egyesült Államok országhatárához vezető veszélyes utat. Nyomatékosan kérem: ne jöjjenek!”

A kérések azonban nem bírták rá az otthon maradásra az érintett migránsokat, akik közül sokan az életüket kockáztatva keltek útra. Kamala Harrist sokat kritizálták azért is, mert

a beiktatását követően hónapokon át nem látogatott el az Egyesült Államok déli határához,

miközben a kormányzat azt kommunikálta, hogy az illegális migráció megállítása lesz a legfontosabb feladata.

Vargha Márk elmondta: a közvélemény-kutatások alapján nagyon szoros a verseny Donald Trump és Kamala Harris között, és ha utóbbi nyeri a novemberi elnökválasztást, akkor még „a jelenleginél is rosszabbá válhat a helyzet”, miközben a migrációs nyomás nem csökken. Az elemző megjegyezte: Alejandro Mayorkas személyében olyan belbiztonsági minisztere van jelenleg az Egyesült Államoknak, aki kétszeres bevándorló, hiszen először Európából Kubába vándorolt a családja, majd a karibi szigetországból az Egyesült Államokba. Az ő személye és példája arra ösztönözheti az érintetteket, hogy érdemes szerencsét próbálni az USA-ban.

Donald Trump elnökségének egyik jelképévé vált a déli határra épített fal. Nagy kérdés, hogy ha visszatér a Fehér Házba, szigorodnak-e a bevándorlási szabályok. Vargha Márk emlékeztetett, hogy a volt elnök eredeti terve az volt, hogy a déli határon teljes hosszában falat építtet, de különböző törvényhozási és bírósági „gáncsoskodások” miatt ezt nem tudta megvalósítani. Ha Donald Trump győzedelmeskedik novemberben, az elemző szerint újra napirendre kerülhet ez a kérdés a jövő év első hónapjaiban, ráadásul a republikánusok alelnökjelöltje, J. D. Vance is nagyon sokat beszél erről az intézkedésről.

Ugyancsak hangsúlyos ígérete Donald Trumpnak, hogy a menekültek letelepedését megkönnyítő demokrata intézkedéséket eltörli vagy jelentősen átalakítja, szigorú szabályok bevezetésével. A Migrációkutató Intézet vezető elemzője Donald Trump visszatérése esetén arra számít, hogy a republikánusok jelentős forrásokat használnak fel a migrációs nyomás visszaszorítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×