eur:
395.98
usd:
359.46
bux:
0
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Koldusok győzelme két világhatalom ellen

Napokon belül visszatérhetnek az Indiai-óceán térségében található Diego Garcia szigetére azok, akiket 40 évvel ezelőtt telepítettek ki a brit hatóságok, miután otthonukat bérbe adták az Egyesült Államoknak. A területre amerikai katonai bázist építettek.

Szerdán a másodfokú bíróság is úgy találta, hogy a brit kormány hatalommal való visszaélést követett el, amikor megpróbálta megakadályozni, hogy a sziget lakói visszakaphassák otthonukat, ahonnan a hatvanas évek végén telepítették ki őket.

A három bíró jóváhagyta az elsőfokú határozatot, amely szerint a sziget egykori lakóinak követelése jogos. A testület emellett a perköltség megfizetésére is kötelezte a kormányt.

Az egyik bíró úgy fogalmazott: a kitelepítetteket száműzetésük idején az a gondolat tartotta életben, hogy valaha még hazatérhetnek.

Embertelen bánásmód

1967 és 1971 között körülbelül kétezer embert telepítettek ki a Diego Garcia-szigetről, miután Nagy-Britannia titkos megállapodást kötött az Egyesült Államoknak annak bérbeadásáról. A szigeten amerikai légi bázis épült.

A sziget lakóit trükkel távolították el otthonaikból, és rávették őket, hogy utazzanak el egy rövid időre, később pedig nem engedték vissza őket.

A vezetés a megfélemlítéstől sem riadt vissza: egy alkalommal amerikai katonák kerítették be a helyieket, majd hajókra pakolták az embereket, akik fejenként csupán egyetlen csomagot vihettek magukkal, és Mauritiuson tették partra őket.

A legtöbbjük azóta is ott élt, szegénységben, míg a szigetükön felépített bázis üzemanyag-felvételi pontként szolgált a közel-keleti háborúkba induló gépek számára.Az újabb döntést csendesen ünnepelték a kitelepítettek, hiszen reményeik már többször meghiúsultak negyvenéves száműzetésük ideje alatt. Vezetőjük, Olivier Bancoult, aki újra bíróság elé vitte az ügyet, boldogan nyilatkozott. "Visszamegyünk és naggyá tesszük Chagost" - mondta.

Eközben a brit külügyminisztérium csalódottságát fejezte ki az ügyben. Közölték: fontolgatják a fellebbezést. Egy szóvivő kijelentette: a szigetlakók "elvben" hazamehetnek.

Valószínű azonban, hogy a kitelepítettek, akik a XVIII. században ide telepített francia kókuszültetvényeken dolgozó afrikai és indiai munkások leszármazottai, nem Diego Garciára, hanem a szigetvilág más részeire költöznek majd.

A brit vezetés azonban ennek sem örül: azt mondják, lehetséges, hogy a bázisra érkező repülők ezekről a szigetekről indulhatnának közvetlenül a bevetésekre. A bírósági döntés azonban ezzel kapcsolatban is világos: ez sem akadályozhatja meg, hogy az eredeti lakók visszatérjenek a szigetekre.

Régi küzdelem

Egy bírósági ítélet már 2000-ben engedélyezte volna, hogy az emberek újra elfoglalhassák otthonukat, akkor azonban a brit kormány szokatlan lépést tett: egy királyi előjoggal megtámogatott rendelettel akadályozta meg visszatérésüket.

A chagosiak ügyvédje most arra kérte a brit vezetést, hogy nyisson tiszta lapot az ügyben, az amerikaiaktól pedig kárpótlást várna.

A körülbelül kétezer kitelepítettnek már csak a fele él, legtöbbjük elmúlt ötvenéves. Sokan úgy vélik, a brit kormány megpróbálja majd addig húzni-halasztani a visszaengedésüket, amíg egyszerűen mind meghalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×