eur:
395.84
usd:
359.72
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Nyitókép: Pexels.com

Ennyit még nem fizetettek ártatlanul elítéltnek

Tíz évet ült egy gyilkosságért, amit nem ő követett el.

Ötvenmillió dolláros kárpótlást kötelesek fizetni a chicagói hatóságok egy harmincas éveiben járó afroamerikai férfinak, aki tíz évet ült börtönben egy 2008-as gyilkosságért, amelyet nem ő követett el.

A kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint egy illinoisi szövetségi esküdtszék egyhangúlag szavazta meg a rekordösszegű jóvátételt a 34 éves Marcel Brownnak a 2008-tól 2018-ig tartó fogva tartásért.

"Ez a legnagyobb összeg az Egyesült Államok történetében, amelyet tévesen elítélt felperesnek ítéltek meg" - hirdette ki közleményében a Brownt képviselő Loevy and Loevy ügyvédi iroda.

Brownt 2011-ben 35 év börtönbüntetésre ítélték egy 2008-as chicagói gyilkosság miatt, miután a rendőrség vallomást kényszerített ki és bizonyítékokat hamisított. "Én csak egy gyerek voltam, és minden tisztelet és lelkiismeret-furdalás nélkül az oroszlán barlangjába dobtak" - nyilatkozta a harmincéves férfi, akit ügyvédjei idéztek.

Marcel Brownt a bíróság tisztázta és 2018-ban szabadult a börtönből, majd a következő évben polgári pert indított a város, a rendőrség és a chicagói helyi igazságszolgáltatás ellen.

A panasz és a The New York Times című lap beszámolója szerint Brownt 2008 szeptemberében vették őrizetbe, miután egy nő hamisan megvádolta őt egy, a Nagy-Tavak partján fekvő északi város egyik parkjában lelőtt férfi meggyilkolásában való bűnrészességgel.

A rendőrök 33 órán át hallgatták ki egy ablaktalan szobában, megakadályozva, hogy aludjon, egyen vagy ügyvédet fogadjon, hogy "kényszerítő módon" vallomást csikarjanak ki belőle.

"Végre igazságot szolgáltattak nekem és a családomnak" - örvendezett Marcel Brown az ügyvédei szerint, akik szerint a 16 évvel ezelőtti kihallgatást vezető nyomozót ötvenezer dolláros jóvátétel megfizetésére kötelezte az esküdtszék.

Az igazságszolgáltatás tévedése miatt 2022 októberében fizették ki az eddigi legnagyobb jóvátételt az Egyesült Államokban: két afroamerikai, akiket 20 év börtön után felmentettek Malcolm X polgárjogi harcos 1965-ös meggyilkolása ügyében, 36 millió dollárt kapott New York várostól és államtól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×