eur:
396.46
usd:
360.15
bux:
71984.74
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Nyitókép: Unsplash

Egyre többeknél okoznak allergiát a géllakkok - ezt tanácsolja az orvos

Világszerte nő a géllakk okozta allergiák száma, ami leginkább a folyton változó összetevőknek és a nem szakszerű felhelyezésnek köszönhető. A legtöbb allergiás megbetegedést a készítményekben található akrilátok okozzák, amelyek az UV-fény hatására meginduló keményedésért felelnek.

Viszkető érzés, pirosság és apró vízhólyagok is kialakulhatnak a köröm körül és az ujjbegyeken a géllakk okozta allergiás reakciók következtében, melyek sokszor nem azonnal, hanem az első használat után akár több évvel később is, bármikor kialakulhatnak - írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

Ha az érintettek más testrészüket is megérintik a lakkozott körmükkel, ott is kialakulhatnak a panaszok.

Lőrinc Kende, a Semmelweis Egyem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa a publikációban azt mondja: "A problémát leggyakrabban az okozza, ha a lakk nem szilárdul meg teljesen, és a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut, amely úgynevezett allergiás kontakt dermatitiszt (bőrgyulladást) okoz". A szakorvos hozzátette,

a mellékhatások az immunrendszer válaszreakciója következtében akár néhány napon belül megjelenhetnek, és kialakulhat egy tartós, hosszú távú allergia.

Ilyenkor a lehető leggyorsabban le kell szedetni a géllakkot annak érdekében, hogy ne okozzon további gyulladást, korábban megszűnjön és az érintett terület ne fertőződjön felül, majd bőrgyógyászhoz kell fordulni - írják. Helyi gyulladáscsökkentő, szükség esetén antibiotikumos krémekkel az allergiás reakció és esetleges felülfertőződése gyorsan gyógyítható, maradandó károsodást nem okoz. A géllakk további viselése ez esetben nem javasolt, mert a panaszok kiújulhatnak.

Bőrallergológiai vizsgálattal, az úgynevezett epikután patch teszttel megállapítható, hogy az érintett páciens pontosan melyik összetevőre érzékeny. Ennek során a bőrre allergénekkel átitatott lapocskákat helyeznek, melyeket negyven-hatvan perc után levesznek, a helyüket pedig bejelölik. Pár nap elteltével már biztosan megállapítható az érzékenység, ha az adott területen bőrgyulladásszerű tünetek jelentkeznek.

"Előfordulhat azonban nem allergiás típusú gyulladás is, ilyenkor a bőrön keresztül felszívódva, vagy kisebb hámsérüléseken keresztül a bőrbe jutva a készítmények alkotóelemei irritatív gyulladást okozhatnak, melynek sebei szintén elfertőződhetnek"

- jegyezte meg a bőrgyógyász, majd kiemelte, hogy ha az érintett a továbbiakban nem találkozik az irritáló anyaggal, és más terméket használ, a gyulladás többé nem alakul ki.

Lőrincz Kende arra is kitért, hogy a géllakk viselése az allergiás reakciókon és a bőrgyulladáson kívül a köröm szerkezetében is változásokat okozhat. Sok esetben puha körömre, érzékenységre, sérülékenységre, a körömlemez csíkozottságára panaszkodnak a betegek a géllakk eltávolítása után.

De szépészeti beavatkozások esetén az is előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó, például baktérium kerül a körömlemez alá. Az egyik leggyakoribb a zöld köröm szindróma, amit a pszeudomonasz nevű baktérium okoz. Tünetei a körmön megjelenő kis zöld foltok, amelyből akár súlyosabb gyulladás is kialakulhat, illetve másodlagos gombás felülfertőződésre is hajlamosíthat.

A szakorvos azt tanácsolja, hogy az allergia megelőzése érdekében célszerű mindig szakképzett manikűröshöz fordulni, és meggyőződni róla, hogy nincsenek a kezünkön sérülések. Továbbá az ellenőrizetlen termékek használatától is óva int.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy sikerült megállapodnia az Oroszországból Ukrajnán át érkező kőolaj folyamatos tranzitszállításáról. Az InfoRádió Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte a részletekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×