eur:
396.05
usd:
359.58
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
alaprajz tervrajz építészet építkezés
Nyitókép: Pixabay

Ikonikus építészeti megoldásokat álmodnak a költöző Természettudományi Múzeumnak

Rangos hazai és nemzetközi irodák részvételével zajló tervpályázat eredményeként választják ki a Magyar Természettudományi Múzeum új, debreceni kiállítóépületének tervezőjét - közölte a Debreceni Infrastruktúrafejlesztő Kft.

Az elképzelések szerint az új múzeumépületet innovatív és ikonikus építészeti megoldásokat alkalmazó, a természettudományos tartalmat előremutató formában bemutatni képes intézményként vehetik birtokba a látogatók a beruházást követően - olvasható a közleményben.

Mint írták, a Magyar Természettudományi Múzeum jelenleg három budapesti telephelyen végzi tevékenységét. A szakmai háttérmunka nagyrészt két infrastrukturálisan elavult, a műtárgyak tárolására kevéssé alkalmas területen zajlik, amelyek a nemzetközi múzeumi elvárásoktól messze elmaradnak. A múzeum gyűjteménye és szakmai közössége világviszonylatban is kiemelkedő, így a kormány szándéka, hogy ehhez megfelelő elhelyezést találjon a múzeum számára.

Az elmúlt időszakban a közlés szerint előkészítő munkálatok és tanulmányok zajlottak, melyek eredményeként

a természettudományi múzeum új, debreceni kiállítóépülete a Nagyerdőben, az Oláh Gábor utcai stadion területén épülhet meg.

Reményeik szerint a beruházással Közép-Európa meghatározó kulturális, tudományos, közösségi intézménye, Európa legmodernebb és egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelye jön létre. "Az épület nem csupán modern, innovatív, környezettudatos és egyben világszínvonalú kiállítások, hanem egésznapos élményt biztosító programok helyszíne is lesz, amely megfelel a jelen és a jövő kor követelményeinek, múzeumlátogatási trendjeinek" - ecsetelték.

Az új kiállítóépület megtervezésére kétszakaszos, magyarok előtt is nyitva álló nemzetközi tervpályázatot ír ki Debrecen város megbízásából a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft.

Az első, előminősítési szakaszt követően a pályázatra 14 külföldi és magyar tervezőiroda kerülhet meghívásra.

A második, pályázati szakaszban az irodák 2025. január 7-ig nyújthatják be pályaműveiket, amelyek közül rangos hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobbat. A pályázat összdíjazása 330 ezer euró.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×