eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 11: Participants march during the Diada celebrations, the national day of Catalonia, in Barcelona on September 11, 2024. Catalan independence supporters mark the Spanish regions commemorative day with separatists deeply divided and out of office in Catalonia for the first time in over a decade. (Photo by Adria Puig/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Adria Puig/Anadolu/Getty Images

Hatvanezres tüntetés Barcelonában

A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 60 ezren vonultak fel Barcelona belvárosában szerdán, hogy a katalán nemzeti ünnep alkalmából az autonóm spanyol tartomány függetlenségéért tüntessenek. Egy felmérés szerint csökken az elszakadást pártolók tábora.

Az eseményt többedmagával szervező, Katalán Nemzetgyűlés nevű civil szervezet elnöke felszólalásában a függetlenséget képviselő pártok egységességét szorgalmazta.

"Megállapodásra lehet jutni azokban a kérdésekben, amelyek valóban számítanak. Itt vagyunk együtt. Mutassuk meg, hogy a függetlenségi mozgalom erős, átfogó, sőt intelligens, és itt senki sem adja fel!" - jelentette ki Lluís Llach.

Barcelonában 2012 óta rendeznek nagyszabású felvonulást a katalán függetlenség hívei, a résztvevők száma azonban egyre kevesebb. Például 2016-ban még több mint 800 ezren vettek rajta részt, de tavaly már csak mintegy százezren.

A katalán kormány megbízásából készült, júliusban közzétett legutolsó közvélemény-kutatás szerint tovább csökkent a függetlenséget támogatók tábora a régióban. A megkérdezettek 40 százaléka pártolja, 53 százaléka ellenzi az elszakadást Spanyolországtól.

Idén augusztusban a tartományi parlament Salvador Illát, a Katalán Szocialista Párt (PSC) első titkárát választotta Katalónia elnökévé, ezzel tizennégy év után először nem függetlenségpárti kormány vezeti a tartományt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×