eur:
396.46
usd:
360.15
bux:
71984.74
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Nyitókép: Unsplash

Forradalmi rákgyógyszert fejlesztettek ki, a súlyos agydaganaton is hatásosnak bizonyult

Amerikai és kínai kutatók oldották meg az agydaganat-kezelés egyik hatalmas problémáját: sikerült átjuttatniuk gyógyszerüket a vér-agy gáton, így a készítmény rögtön meg is támadhatta a rákos szöveteket.

Az Egyesült Államok és Kína tudósai egy új, növényi alapú nanorészecskés kezelést fejlesztettek ki, amivel a leghalálosabb agydaganatot, a glioblasztómát célozzák meg - írja az Interesting Engineering cikke nyomán a hvg.hu. A bardoxolon-metil elnevezésű fitokemikáliából készített nanorészecskék úgy lettek megtervezve, hogy át tudjanak hatolni a vér-agy gázon, és közvetlenül a daganatsejteket tudják támadni. A kutatásról szóló tanulmányt a Small Science című tudományos lapban közölték.

A Yale egyetem és a wuhani Renmin kórház tudósai egerekbe fecskendezték a nanorészecskéket, amelyek a megfigyelések szerint sikerrel azonosították a ráksejteket és meg is támadták azokat. A glioblasztóma egy gyorsan növekvő, agresszív agydaganattípus, ami évente körülbelül 25 ezer ember halálát okozza. A betegek kilátásai nem túl jók, ugyanis a diagnózistól számított túlélési idő jellemzően 14-16 hónap.

A glioblasztómát jelenleg csak műtéttel és sugárterápiával, kemoterápiával lehet kezelni, azonban a daganatsejtek gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben, és így a kezelésnek sokszor alig van hatása. A helyzetet tovább nehezíti a vér-agy gát, ami tulajdonképpen egy védőburok az agy körül.

Ez - a méretük miatt - nem csupán a káros anyagokat, hanem a gyógyszereket is kiszűri, amik így nem tudnak eljutni a szükséges területre. A most kifejlesztett nanorészecskék viszont képesek áthatolni ezen a membránon.

A tanulmány szerint az anyag apró, 50-80 nanométer (a milliméter egymilliomod része) széles és 170 nanométer hosszú, orsó alakú részecskéket alkot. A South China Morning Post beszámolója szerint a csapat olyan gyógynövényekből állított elő fitokemikáliákat, amelyek képesek voltak "maguktól nanorészecskékké egyesülni, hogy különböző betegségeket kezeljenek" - írják.

A bardoxolon-metilről megállapították a tudósok az egérkísérletek során, hogy rendkívül hatékonyan jutott át a vér-agy gáton, majd kezdte el pusztítani a rákos sejteket. A nanorészecskék önszervező módon működnek, a vér-agy gáton átjutva elősegítik, hogy még több anyag jusson be az agyba, és kezdje meg a daganatos sejtek pusztítását.

A kísérlet során intravénásan adták be a kísérleti anyagot az egereknek, heti három alkalommal, egy hónapon keresztül. A kezelés jelentősen csökkentette a daganat növekedését. A kutatók a jövőben embereken is tesztelni szeretnék a szer hatékonyságát, azt remélve, hogy lehetővé válik a hatékonyabb rákkezelés.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy sikerült megállapodnia az Oroszországból Ukrajnán át érkező kőolaj folyamatos tranzitszállításáról. Az InfoRádió Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte a részletekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×