eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt sajtótájékoztatót tart Varsóban 2023. december 8-án, miután informális egyeztetést tartott a miniszterjelöljeivel. Tusk bejelentette, hogy az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként Lengyelország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Bombaként robbant Lengyelországban Donald Tusk kijelentése a „harcoló demokráciáról”

Több lengyel politikus kommentálta szerdán Donald Tusk kormányfő előző napi kijelentését a „harcoló demokráciáról”: Szymon Holownia alsóházi elnök szerint Lengyelországban továbbra is parlamenti demokrácia uralkodik, Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt elnöke viszont sztálinizmust emlegetett.

A politikusok arra reagáltak, hogy Tusk kedden a lengyel jogállamiságról szóló szenátusi értekezleten kijelentette: amennyiben a kormányerők a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása után „vissza akarják állítani az alkotmányos rendet és a liberális demokrácia alapjait, a harcoló demokrácia kategóriáiban kell cselekedniük”. Hozzátette: azon kockázat tudatában is hoz majd döntéseket, hogy

„a puristák szempontjából nem mindegyik felel meg a teljes jogállamiság kritériumainak”.

A keddi értekezleten részt vevő Szymon Holownia szerdán újságíróknak elmondta: „ha alkalom adódik”, megkérdezi Tusktól, „pontosan mire is gondolt”. Hozzáfűzte: feltételezi, hogy a kormányfő a jogállamiság visszaállításáról beszélt. „Nem hiszem, hogy valamilyen belső konfliktusra gondolt volna, esetleg polgárháborúra vagy frakciók közötti harcra” – mondta Holownia.

Hozzátette: „erőteljes, kemény politikai harc” bejelentéseként értelmezte Tusk szavait. Ami Lengyelország politikai berendezkedését illeti, nem változott semmi, „továbbra is parlamenti, az emberek számára fontos ügyekért harcoló demokrácia áll fenn” – magyarázta a házelnök.

Jan Grabiec, a kormányfői hivatal főnöke a Radio Zet kereskedelmi rádióban elmondta: a „harcoló demokrácia” fogalma nem egészen új. „A jogi doktrínában legalább a nácítlanítás időszaka óta jelen van, amikor Németországban folyamatban volt a demokrácia visszaállítása” – fűzte hozzá.

Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész a Polsat News kereskedelmi hírtévében úgy ítélte meg: Tusk tudja, hogy Lengyelország „olyan rendkívüli pillanatban találja magát, amikor védeni kell a demokratikus rendet”, és az alkotmányosság visszaállítása érdekében

„úgy kell alkalmazni különféle rendelkezésre álló eszközöket, hogy azok hatékonyak legyenek”.

Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a szejmben újságírói kérdésre elmondta: Tusk szavai „a sztálinizmust idézik fel azon elemeiben, amelyek egyfelől borzasztóak, másfelől a maguk módján szórakoztatóak voltak”.

Marcin Warchol, a PiS képviselője, volt igazságügyi miniszter az X-en azt írta: Donald Tusk „éppen hivatalosan meghirdette a rezsim kiépítését”. „Jogot fog sérteni, amit a harcoló demokrácia keretein belüli lépéseknek nevezett” – fogalmazott. „Hol van az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság, hol vannak a jogállamiság és a demokrácia védelmezői?” – tette fel a kérdést.

„Lenin feltámadt a sírjából” – kommentálta az X-en Tusk kijelentését Maciej Wasik, a PiS európai parlamenti képviselője.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×