eur:
396.62
usd:
360.24
bux:
72276.75
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Gímszarvas (Cervus elaphus) bika a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2022. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Állatok miatt kellett korlátozást bevezetni a Balatonnál

Erdőlátogatási korlátozás lépett életbe a szarvasbőgés miatt.

A szarvasbőgés idején, azaz minden év szeptember 1. és a október 30. közötti időszakban a Bakony területén illetékes vadásztársaságok erdőlátogatási korlátozásokat vezetnek be. A korlátozás időtartama alatt,

a megadott területeken tartózkodni tilos, ez alól a kijelölt turista- és kerékpárutak sem képeznek kivételt

– írja a hirbalaton.hu.

A nyár végén, az ősz beköszöntével a Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületeken, a Bakony és a Balaton-felvidék erdeiben is megkezdődik a gímszarvasok násza, a szarvasbőgés időszaka. A vadnak ebben az időszakban nagyobb a mozgásigénye és sokkal figyelmetlenebbé válik. A megszokottól eltérő napszakokban is nagyobb eséllyel találkozhatunk velük lakott területekhez közel. Nemcsak az éjszakai órákban, de a nappali világosban is űzik, kergetik a gímszarvas teheneket, ilyenkor a tőlük megszokott óvatosságot is mellőzik.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., mint vadászatra jogosult üzemi vadászterületén (Királyszállási és Zirci vadászterületek, Kab-hegyi Vadászterület) és a Királykúti Vadásztársaság területén (Zirc, Olaszfalu, Akli, Pálihálás, Borzavár, Kardosrét által körbezárt terület illetve ezen települések környéke) a gímszarvas párzási időszakára való tekintettel ismét bevezeti az erdőlátogatási korlátozást. A korlátozás célja, hogy a gímszarvas állomány számára fontos párzási időszakban az erdő- és vadgazdálkodók megfelelő nyugalmat tudjanak biztosítani az erdőkben.

A korlátozás október 15-ig érvényes, reggel 9 óra előtt és 16 óra után. Az erdőterületet nappali időszakban gyalogosan, kerékpárral és lóval bárki látogathatja.

Fontos tudni, hogy a vadászterületek egybeesnek a MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság lő- és gyakorló tereivel. A szeptemberi-októberi időszakban is aktív katonai igénybevétel és éleslövészetek zajlanak, ezért mindenképp szükséges tájékozódni az érintett katonai szervezettől a túrázási lehetőségekről.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy sikerült megállapodnia az Oroszországból Ukrajnán át érkező kőolaj folyamatos tranzitszállításáról. Az InfoRádió Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte a részletekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 07:57
×
×
×
×