eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Még sokszor halljuk ezt a nevet: Jona Baravilala Senilagakali

Fegyveres katonák repülővel elvitték Fidzsi-szigetek fővárosából, Suvából az ország katonai puccsal megbuktatott miniszterelnökét, Laisenia Qarasét. A hadsereg főparancsnoka, Frank Voreqe Bainimarama egy kevéssé ismert, a politikában eddig járatlan katonaorvost, Jona Baravilala Senilagakalit nevezte ki az ideiglenes kormány élére.

Az új, ügyvezető kormányfő a hadsereg központi laktanyájában tette le hivatali esküjét a puccsisták vezetője, Bainimarama előtt.

Qarase hívei útján felhívást intézett a Csendes-óceán déli medencéjében fekvő szigetország népéhez, hogy ne erőszakos tüntetések sorozatával fejezze ki szembenállását a puccsistákkal és ragaszkodását a demokráciához.

Katonák megkezdték az előző kormányzat több vezető tisztségviselőjének és a katonai puccs ellenzőinek "begyűjtését".

A hadsereg őrizetbe vette korábban Moses Driver országos rendőrparancsnokot, mert a rendőri vezető nyíltan elítélte a katonai államcsínyt, és felszólította beosztottjait, hogy ne engedelmeskedjenek a katonai parancsnokok utasításainak. Õrizetbe vették mások között a megbuktatott kormányfő titkárságának vezetőjét is, és elbocsátották állásából a büntetés-végrehajtási intézmények vezetőjét.

A hadsereg erővel feloszlatta a szenátus ülését, amelyen a testület - a költségvetés vitáját félbeszakítva - egy, az államcsínyt elítélő indítványról készült szavazni. Bainimarama ezután hivatalosan is bejelentette a parlament feloszlatását.

A hadsereg vezetője rendkívüli állapotot hirdetett ki, arra hivatkozva, hogy a katonai hírszerzés értesülése szerint egyesek ellenállást szerveznek az új kormánnyal szemben.

A puccsisták közleménye szerint a rendkívüli állapot feljogosítja az ideiglenes kormányt arra, hogy amikor csak szükségesnek látja, kijárási tilalmat rendeljen el, lezárassa a fővárosból, Suvából kivezető utakat, és behívja a hadseregbe aktív szolgálatra a tartalékosokat.

A hadsereg főparancsnoka figyelmeztette a menesztett kormány híveit, hogy a hadsereg habozás nélkül, fegyverrel elfojt minden lázongást. Suvában feszült a helyzet, de a főváros egyelőre békés.

A törzsi vezetők tanácsa, amelynek nagy befolyása van a Fidzsi-szigetek lakosságára, bejelentette, hogy nem tartja meg a jövő hétre tervezett ülését.

Ez nagy csalódás Bainimarama számára, mert azt remélte, hogy a befolyásos testület áldását adja a jövő héten az új, ideiglenes kormányra, és azzal - a puccsisták vezetőjének elképzelése szerint - az új hatalom törvényes színezetet nyert volna.

<

Az új kormányfő (fotó: Fiji Times)

Merész vezércikket közölt szerdán online-kiadásában a Fiji Times című angol nyelvű suvai lap: eszerint Bainimarama a katasztrófa és a káosz szélére sodorja az országot.

Az óceániai kis szigetországok többségéhez képest meglehetősen jómódú Fidzsi-szigetek 1987 óta egyik puccsból a másikba bukdácsol. Valamennyi erőszakos hatalomátvétel szorosan összefüggött a szigetország politikai életének jelenleg központi kérdésével, azzal, hogy megilletik-e előjogok a szigetek melanéz őslakosságát a bevándorlókkal, elsősorban az indiaiakkal szemben.

A mérsékelt nacionalistának tartott Qarase kormányfőt az őslakosok nacionalista pártja által végrehajtott puccs juttatta hatalomra 2000-ben. Azóta azonban már két demokratikus választást is rendeztek az országban, és Qarase mindkettőt megnyerte.

A demokratikus választások idején olyan módon sikerült egy időre biztosítani az ország belső békéjét, hogy az eredetileg puccsal hatalomra jutott kormányfő - a bevándorlók pártjainak nyomására - beleegyezett a 2000-es puccs vezetőinek felelősségre vonásába.

A kormányfő az utóbbi hónapokban olyan törvényt készített elő, amely amnesztiát biztosított volna az őt egykor hatalomra segítő puccsistáknak.

A hadsereg főparancsnokának egyik követelése éppen az volt, hogy a kormányfő ejtse az amnesztia tervét. Bainimaramát azért is háborította fel különösen a dolog, mert a puccsisták őt is hajszál híján megölték 2000-ben.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×