eur:
395.98
usd:
359.46
bux:
0
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Óriásberuházásról döntött a MOL

Jóváhagyta a MOL-csoport igazgatósága a Dunai finomító fejlesztési programját, amelynek eredményeként évi 1,3 millió tonna gázolaj többlettermelés válik lehetővé - közölte a társaság.

A hozzávetőleg 77 milliárd forint (420 millió amerikai dollár) értékű fejlesztési program várhatóan 2010-ben zárul - áll a közleményben.

A közlemény szerint a program három fő elemből áll. Egyrészt egy jelenleg hazai kőolajat feldolgozó desztillációs üzem rekonstrukciója révén évente 1,3 millió tonnával nő a nehéz és kénes kőolajok feldolgozói kapacitása.

Másrészt egy új vákuum gázolaj (VGO) hidrokrakk üzem megépítése révén évi 1,5 millió tonna kapacitással nő a finomító konverziós szintje.

A bővítések során keletkező nehéz maradékok feldolgozását a meglévő késleltetett kokszoló üzem évi 300 kilotonna kapacitás bővítése oldja meg.

A projekt emellett megköveteli egy új hidrogéngyár építését és a finomító kénkinyerő kapacitásának növelését.

A dízel üzemanyag iránti kereslet növekedése az elmúlt években jelentős volt a dízelautók térhódítása és a növekvő szállítási igények miatt. A következő években ez a trend várhatóan tovább folytatódik.

A közlemény szerint a mintegy 77 milliárd forint értékű fejlesztési program Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházási projektje, amelynek nemzetgazdasági szinten is érezhető pozitív hatása lesz.

Az építkezés több száz embernek ad munkát a következő években.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×