eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Elemzés Magyarországról és Lengyelországról

Elemzés Magyarországról és Lengyelországról

Miért fordul el Magyarország és Lengyelország az alkotmányos demokráciától? – ezzel a címmel közölt írást az Independent című brit lap egy angliai magyar professzor tollából.

Nyugat-Európa egyre nagyobb megrökönyödéssel követi Magyarország, Lengyelország és több más volt kommunista ország politikai pályáját – kezdi cikkét Steven Pogány, azaz Pogány István, az angliai Warwick Egyetem emeritus professzora és a kemény politikai viták célkeresztjébe került budapesti Közép-Európai Egyetem vendégoktatója.

Ezek az országok korábban elkötelezték magukat az európai értékek, így a liberális demokrácia, az emberi jogok védelme és a jogállamiság mellett. Most azonban „a nemzet” vélt érdekei kerültek középpontba és a kormányokat kevesebb fék és egyensúly korlátozza.

Pogány professzor utal Orbán Viktor magyar miniszterelnök liberális múltjára, és az általa hangoztatott keresztény értékek védelmére, valamint a Soros György befektető elleni kampányra. Emellett említi a lengyel Jog és Igazságosság Párt elleni európai bírálatokat, valamint a Csehország, Magyarország és Szlovákia ellen kezdett eljárásokat.

Pogány szerint a liberális értékektől való elfordulás a kommunista- és a korábbi időszak történelmével magyarázható. Sokan azt hitték, hogy a rendszerváltozás és az elnyomó kommunista államgépezet lebontása elég lesz a liberális demokrácia felvirágzásához – írja – de megemlíti: a II. világháború előtt csak az akkori Csehszlovákiának van valódi tapasztalata a demokráciáról.

Ez magyarázhatja, hogy a Fidesz viszonylag könnyen, nagyobb ellenállás nélkül „aláásta a fékek és egyensúlyok rendszerét és drasztikusan korlátozta a magyar Alkotmánybíróság jogkörét”. Az egyszerű magyar szavazók „kevéssé érezték úgy, hogy valami fontosat veszítettek volna” – fogalmaz a szerző.

Pogány kitér arra is, szerinte miért nem fogadják a régióban szívesen a modern kor nem-európai menekültjeit. Bibó Istvánt idézve megjegyzi: a régió népei több hódítóval szemben is kénytelenek voltak harcolni a függetlenségükért és nem a gyarmatosítás nyerteseinek, hanem áldozatainak látják magukat. A náci és a szovjet megszállás élménye sem bátorította őket a más kultúrák felé való nyitás és a multikulturalizmus nyugati módra való elfogadására.

A piacgazdaságok létrejötte világosan nyertesekre és vesztesekre osztotta fel a régió lakosságát. Ezek a társadalmak jóval kevésbé egyenlőek, mint a szocialista rendszer idején. Míg az üzletemberek, jogászok és médiaszemélyiségek osztálya luxusban él, addig ezzel párhuzamosan széles körű a szegénység, különösen az ipartól megfosztott vidékeken.

Pogány professzor idézi a néhai Vaclav Havel cseh elnök tanácsadóját, Jaques Rupnikot. „Kelet-Közép Európában a liberalizmus leválasztása nagyban összefügg az 1989 utáni zűrzavarral, sőt, a politikai és gazdasági liberalizmus között összejátszással. Magyarázat ez arra, hogy a régió miért jutott a gazdasági neoliberalizmusból a politikai illiberalizmusba?” „A válasz részben, de feltétlenül – igen” – írja Pogány professzor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×