eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. Az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meglepő újdonságokkal rukkol elő az Állami Számvevőszék

Új típusú ellenőrzéseket is folytat ezentúl.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hagyományos ellenőrzésein túl olyan célzott ellenőrzéseket is végez, amelyek azokra a hétköznapi kérdésekre keresik a megoldást, amelyek minden állampolgárt egyformán és közvetlenül érinthetnek.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az új módszertan alapján elvégzett ellenőrzéseknek a célja, hogy a probléma észlelését követően haladéktalanul elinduljanak azok a folyamatok, amelyek az egyszerűnek tűnő, de annál nagyobb bosszúságot okozó problémákat rövid időn belül orvosolni képesek. Az ÁSZ olyan konkrét esetek mentén tekinti át a folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésig, amelyek az állampolgárok mindennapi életét, közérzetét közvetlenül is befolyásolják. Összességében a cél annak kivizsgálása, hogy érvényesül-e az állampolgárként is joggal számonkért "értéket a pénzünkért" elve - tette hozzá a számvevőszék.

Az ÁSZ most lezárult, egy konkrét útburkolatfelújítást vizsgáló ellenőrzése során megállapította: a műszaki átadás alkalmával ugyan észlelték, hogy maradtak olyan csatornafedelek, amelyek nem voltak az út szintjében, a kijavításra nem szabtak észszerű határidőt, a hibát pedig csak az követően javították ki, hogy tudomást szereztek az ÁSZ ellenőrzési szándékáról - tartalmazza a közlemény.

Az ÁSZ szerint nemcsak a kivitelezői hanyagság, hanem a megrendelő intézmények gondosságának hiánya, a minőségi paraméterek meghatározatlansága vagy az átadás-átvétel szabályozatlansága is hozzájárulhatott a rossz minőségű végeredményhez - tették hozzá.

Mint írták: a nem megfelelő szintben elhelyezett csatornafedél nem csupán bosszúságot okoz, hanem balesetveszélyes, továbbá anyagi kárt okozhat az autósoknak.

A közpénzből rosszul elvégzett munka, a gyenge minőség pedig felveti mind a megrendelők, mind a kivitelezők felelősségét - olvasható az ÁSZ közleményében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×