eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Unsplash.com

Nagy baj és súlyos bírság lehet a vége, ha itt támad kedve fürdőzni

A magyarok közül sokan a Balatonnál vagy a Velencei-tónál próbálnak feltöltődni a nyári hónapokban. Magyarország mindemellett számos olyan hellyel bővelkedik, ahol önfeledten fürdőzhetünk, ugyanakkor sok olyan tó van, ahol tilos a fürdőzés.

Magyarország a természetes tavai mellett számos olyan bányatóval rendelkezik, amelyek közül sok már első pillantásra ámulatba ejti a kirándulókat. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a legtöbb ilyen hazai bányatóban tilos a fürdőzés – hívja fel a figylemet cikkében a hellovidek.hu.

A legtöbb bányató homok és/vagy kavicsbányászat eredményeként jött létre, de jelentős a tőzeg- és az agyagbányák száma is. Összességében elmondható, hogy ezek a tavak nem csak, hogy mélyek, de rendkívül hirtelen mélyülnek is, így fokozott figyelmet igényel a fürdőzés. Ráadásul az egykori bányászati tevékenységükből fakadóan, sok helyütt veszélyes tárgy bújhat még meg a felszín alatt.

„Veszélyt jelenthet a bányatavak esetlegesen hidegebb vize, mivel egy mély tóban máshogy alakulnak az áramlások, mint egy sekély tóban, így a felszínen felmelegedett víz sem tud úgy elkeveredni, ráadásul a mély tavakban hőmérsékletrétegződés is kialakul” – idézi a lap az Országos Vízügyi Főigazgatóság intelmét.

Fennállhat továbbá vízminőségi probléma is, mivel ezekben a tavakban sokkal lassabb a vízcsere, illetve ezáltal az öntisztuló képesség alacsonyabb, mint a természetes tavakban, ezért különösen érzékenyek a szennyezésekre, beleértve a fertőző anyagokkal történt szennyezéseket is.

A bányatavak megléte Magyarországon egy korántsem ritka jelenség, azt viszont már kevesen tudják, hogy a legtöbbben tilos a fürdőzés!

Aki a tiltás ellenére megmártózik, szabálysértést követ el és 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság 5 és 50 ezer közötti összeg lehet

– közölte a lap érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Mint ahogy fogalmaztak, a változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek. Szabadvízi fürdőzés esetén célszerű kijelölt fürdőhelyet választani, mert annak határát a parton minden esetben táblával, a vízben pedig bójákkal jelölik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „FÜRÖDNI TILOS!” tábla jelzi.

Az ORFK hozzátette: a szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (duzzasztómű, zsilip, stb.,) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát – sorolják egyebek mellett.

A cikk, végül, de nem utolsó sorban arra is felhívja a figyelmet, hogy

nem minden bányatóban tilos fürdeni.

Nagyon sok bányatóban van fürdésre kijelölt hely, például Budakalász, Lupa Beach, Dunaharaszti, Kék Horgásztó és Strand, Pócsmegyer, Pázsit tófürdő, Nyékládházi Önkormányzati Strand, stb.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×