eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

A Patrióták Európáért szövetség, amelyet múlt vasárnap hívott életre Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, elérheti még a frakcióalakítási belépési küszöböt, de akár az is megtörténhet, hogy a francia Marine Le Pen fémjelezte Identitás és Demokrácia beolvad a frissen alakuló európai parlamenti frakcióba Feledy Botond külpolitikai elemző szerint, de az is lehet, hogy önálló lesz a két formáció.

Látszólag sürgetne az idő, mert az eredeti határidő szerint július 4-ig lehet frakcióalakítást bejelenteni, de a szakértő szerint igazából van még idő, az Európai Parlament most kezdődő ötéves ciklusában bármikor lehet frakciót alakítani, ezért inkább "politikai szimbólum" a határidő.

A Patrióták Európáért érdekessége szerinte, hogy több olyan párttal szemez, amely egyébként az Identitás és Demokrácia-frakció tagja:

  • Ausztria: Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)
  • Olaszország: Liga (Matteo Salvini pártja)
  • Franciaország: Nemzeti Tömörülés

"Ha ők kilépnek, akkor lehet, hogy az Identitás és Demokrácia nem fogja teljesíteni a feltételeket" – utalt Feledy Botond a szabályra, amely szerint egy frakcióban legalább 23 képviselőnek kell lennie hét uniós országból.

Emellett megemlítette: Orbán Viktor különböző fórumokon utalt az Észt Néppárt, a Dán Néppárt és mások bevonására is, de úgy tűnik, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) megmarad Giorgia Meloni konzervatív frakciójában.

A Patrióták esélye most a francia Nemzeti Tömörülés mozgásától függ. "Ha Le Pen kiadja a zöld jelzést, hogy az Identitás és Demokráciában nem kíván azért harcolni, hogy oda belépők legyenek, hanem inkább az onnan kilépők alakítanak egy új frakciót, és erre szerintem legkorábban hétfőn, a második parlamenti fordulós francia választás után lesz esély, akkor egész biztos, hogy a Patrióták Európáért jó eséllyel indul" – vélekedett.

Ami pedig az összképet illeti: az Európai Néppárttól minimum kettő, tőle jobbra lévő frakció állhat még fel, ilyen értelemben "a törésvonal megmaradhat". Az viszont még szimbolikus kérdés, hogy össze tudják-e hozni a Patrióták Európáért-frakciót mint a harmadik legnagyobb EP-erőt a szocialisták és a Néppárt mögött.

Feledy Botond arra figyelmeztetett, hogy a Fidesz évek óta függetlenként volt jelen az Európai Parlamentben, ami "politikai értelemben gyenge helyzet", hiszen semmilyen pártcsaládnak nem tagja, az információáramlásban nem tud részt venni, "ehhez képest minden helyzet jobb", de akár az is elérhető, hogy miniszterelnökök üljenek a Patrióták soraiban, így pedig szükség esetén tudnak vétózni az EU vezető szerveiben "blokkoló kisebbségként".

Feledy Botond az EP-frakcióalakítás konkrét előnyeiről is beszélt:

  • anyagi erőforrások (pártalapítványi struktúrák támogatása, képviselői infrastruktúra, gyakornoki programlehetőségek)
  • beszédidő és -lehetőség
  • informális frakcióplatformok az egyeztetésekhez (minél nagyobb egy frakció, annál jobb a lehetőség befolyásolni a döntési folyamatokat)
  • pozíciók megszerzése bizottságokban (elnök, alelnök, koordinátor, jelentéstevő)

"A függetlenek pozíciója jóval gyengébb, az anyagi erőforrást és az információáramlást tekintve is. A parlamenti munkából kivenni is sokkal nehezebb a részüket. Az osztozásból a függetlenek nagy hátránnyal indulnak" – foglalta össze Feledy Botond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×