eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Toronto, Canada - January 20, 2024:  Temu, PayPal and various other apps on an Apple iPhone.
Nyitókép: Kenneth Cheung/Getty Images

Viszlát, olcsó kínai termékek – ezt nem ússzák meg a vásárlók

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy vámokat vet ki a kínai online kiskereskedőktől - például a Temu, az AliExpress és a Shein – vásárolt olcsó árukra, hogy kezelje a Kínából az EU-ba érkező nem szabványos termékek számának növekedését. Súlyos póttételeket és a vámmentes küszöbérték megváltoztatását is tervezik. Az EU-s belső piacot így megvédhetik az olcsó kínai dömpingárutól, de a fogyasztók magasabb árakra számíthatnak.

Az Európai Parlament belső piaci bizottsága még februárban hagyta jóvá az EU „vámkódexének” javasolt reformját, ami az első nagyobb változtatás 1968 óta a vámügyi szabályozásról. Ebben már foglalkoztak azzal a problémával is, hogy a kínai termékeket mesterségesen alulértékelik, így lényegében nem kell semmilyen vámot fizetniük a nagy e-kereskedelmi cégeknek, ha sok olcsó terméket hoznak be. Főleg a Temu, az AliExpress és a Shein használja ki ezt a rendszert, ami miatt

a jelenlegi adatok szerint az e-kereskedelmi küldemények 65 százalékát szándékosan alulértékelik, ezzel jelentős vámbevétel-kiesést okozva.

Most már nemcsak az Európai Parlament, de az Európai Bizottság is fellépne a csalárd, tisztességtelen piaci gyakorlatot jelentő módszerrel szemben: három, az ügyet jól ismerő forrás szerint az uniós végrehajtó testület el akarja törölni a vámmentes árucikkekre vonatkozó jelenlegi 150 eurós küszöbértéket – idézi a Financial Times cikkét a Portfolio.

A javasolt intézkedések minden olyan online kiskereskedőre vonatkoznának, amely közvetlenül a tömbön kívülről szállít az uniós vásárlóknak. Egy másik lehetséges intézkedés a nagy platformok számára kötelezővé tenné az online áfafizetések regisztrációját, függetlenül azok értékétől. Az uniós vállalatoknak küldött csomagok 2021 óta értéküktől függetlenül áfakötelesek, de továbbra is vámmentesek maradnak.

A büntetővámokat, illetve a vámmentességi küszöbérték módosítását az idén év végén hivatalba lépő új Bizottság előkészítése során ismertetik.

A Bizottság már tavaly is javasolta a vámküszöb eltörlését, de egy uniós tisztviselő szerint most az olcsó import beáramlásának ellensúlyozására lehet, hogy igyekszik felgyorsítani a lépést. Egy másik tisztviselő azonban arra figyelmeztetett az FT szerint, hogy az uniós országok beleegyezésének megszerzése kihívást jelenthet, mivel az új rendszer növelné az amúgy is túlterhelt vámtisztviselőkön lévő nyomást.

A Temu kijelentette, hogy növekedése nem az olcsó árucikkek miatt van, valamint nyitott és támogatja a jogalkotók által végrehajtott, a fogyasztói érdekekkel összhangban lévő politikai kiigazításokat, amennyiben ezek a szabályozások tisztességesek. Az AliExpress és a Shein szintén azt mondta, hogy támogatják a vámok reformjára irányuló erőfeszítéseket.

Címlapról ajánljuk
Kutatás: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

Kutatás: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

Az Eurostat adatai is alátámasztják, hogy a külföldre költöző magyarok aránya nem kirívó, Magyarország az uniós rangsor középmezőnyéhez tartozik – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója. Horváth Sebestyén ugyanakkor hozzátette: tavaly megfordult egy hét éven át tartó tendencia, ugyanis 2023-ban már kevesebben jöttek haza külföldről, mint amennyien kivándoroltak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×