eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Cyber-támadás egy állam ellen

NATO- és európai uniós informatikai szakértők is segédkeznek annak kiderítésében, hogy valóban Oroszország áll-e az észtországi állami és kereskedelmi számítógépes szervereket ért támadások mögött. Észtország azt szeretné, hogy a pénteken kezdődő EU-orosz csúcs vezető témája "az országot ért aggresszió" legyen.

Észtország és Oroszország viszonya már jó ideje nem felhőtlen, de a tallini szovjet emlékmű elmozdítása óta kifejezetten ellenséges. A bronzkatona elszállítása miatt az észtországi orosz kisebbség egyes tagjai tüntetésekbe kezdtek és a zavargásokban egy ember meghalt.
Az észt állami szervek közben azt állítják, hogy nem csak fizikailag fenyegettek meg például Moszkvában dolgozó diplomatáikat, hanem, hogy masszív támadás indult az észt kormányzati- és kereskedelmi honlapokat fenntartó szerverek ellen is.

A számítógépes gyakorlatban ezt ddos-nek, "distributed denial of service"-nak hívják, ami magyarul azt jelenti, hogy hackerek szokatlanul nagy forgalmat indítanak egy adott honlapon, amely emiatt hozzáférhetetlenné válik. Ehhez például jóhiszemű internetezők gépeit is felhasználhatják, például azzal, hogy e-mailben vírust küldenek nekik, vagy ráveszik őket, hogy látogassanak el egy rosszindulatú programot tartalmazó weboldalra.

A kölcsönös gyanakvás légkörében az észt hatóságok azt állítják, hogy a támadások orosz kormányhivatalokból indulnak ki, míg a Kreml szóvivője azt mondta, hogy teljesen valótlanok a vádak.

Aggódik a NATO

Hírek szerint a három hete folyó támadások azt Észtországot magában foglaló NATO-ban is aggodalmat keltettek. A szövetség Tallinba küldte az úgynevezett internetes terrorizmussal foglalkozó szakértői egy részét, miután a balti államban lebénultak a kormányzati, banki oldalak, az egyes pártok és újságok honlapjai. Az észtek úgy reagáltak a támadásokra, hogy a hazai felhasználók védelmében a külföldi látogatók számára blokkolták a kérdéses oldalakat.

Észtország jelezte, hogy az ügyet vezető témává kívánja tenni a pénteki Európai Unió-Oroszország csúcstalálkozón, az észt védelmi miniszter pedig jelezte: a NATO-nak mérlegelnie kéne, hogy az internetes támadást is beemelje-e a szerződés ötödik cikkelyébe, amely a tagállamokat ért támadás esetén azok megvédéséről rendelkezik. Szakértők ugyanakkor azt is megjegyezték: nehéz lesz bizonyítani, hogy az orosz kormány akciójáról van szó.

A másfélmilliós Észtország számára azért is különösen súlyos a hackerek támadása, mert a balti állam a világ egyik leginkább internetfüggő és az informatikában élenjáró gazdasága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×