eur:
396.05
usd:
359.58
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Az idén 6, jövőre 3,2 százalékkal emelhetik a nyugdíjakat - a nap hírei

Lazít a kormány a lakás-takarékpénztári megtakarítások szabályozásán. Újabb nagy olajmezőt fedezett fel Nyugat-Lengyelországban az Orlen.

Az idén 6, jövőre pedig várhatóan további 3,2 százalék körüli mértékben emelik a nyugdíjakat - közölte a Pénzügyminisztérium. Nyugdíjprémium nem várható, mert ugyan a költségvetés 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, de ennek a fele sem valósul meg.

Lazít a kormány a lakás-takarékpénztári megtakarítások szabályozásán. A Portfolio szerint bekerülne a célok közé az üdülő vásárlása, építése, korszerűsítése, felújítása és bővítése. Emellett könnyebben lehetne felvenni a lakástakarék mellé járó lakáskölcsönt az új szerződéseknél. A jövőben alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy és helyi önkormányzat is köthetne lakás-előtakarékossági szerződést.

Idén is folytatódik a szociális tüzelőanyag program – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési minisztérium. A programban 5 milliárd forintnyi segítséget kapott 2346 önkormányzat. Szociális célú tűzifa vagy barnakőszén vásárláshoz ebben az évben is az 5 ezer lakos alatti települések pályázhattak.

A parlament ősszel tovább egyszerűsíti az orvosok nyugdíj utáni továbbfoglalkoztatásának szabályait, hogy enyhítse a szakemberhiányt – ígérte az egészségügyi államtitkár az Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián. Takács Péter azt is mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem államosítják az önkormányzati tulajdonú szakrendelőket.

Minőségi problémák miatt visszahívnak egy légúti fertőzések kezelésére használt gyermekgyógyszert – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A BRONCHO-VAXOM port vonják ki a forgalomból, a gyógyszertárak kötelesek kicserélni a megvásárolt termékeket.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességének eltörlését javasolja az LMP. Az ellenzéki párt erről határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. Úgy vélik, tabletták előnyei meghaladják a kockázatokat.

A halastavakban, horgászvizekben is milliárdos károkat okozott az elhúzódó aszály. Az országban nyilvántartott több mit 2200 halgazdálkodási vízterület 10-15 százalékáról jeleztek az elmúlt két hónap forró, csapadékmentes időjárásához köthető kisebb-nagyobb károkat – írja elemzésében az Agroinform.

A legszennyezettebb hazai természetes vízhez képest tizedannyi mikroműanyag van a Balatonban. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének szakemberei egy köbméternyi Balaton-vízben 21, miközben a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze.

Elutasítja a Tisza Párt az illegális migránsok belépését az Európai Unió területére - közölte a párt elnöke a Facebook-oldalán. Magyar Péter azt írta: illegálisan belépni egy ország területére nem emberi alapjog, minden államnak joga és kötelessége megvédeni a határait.

Már a 10. kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca kiemelte: a hazai gázfelhasználás a nemzetközi energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről 8 milliárd köbméter közelébe csökkent.

Újabb nagy olajmezőt fedezett fel Nyugat-Lengyelországban az Orlen. Lengyelország legnagyobb energiaipari vállalata egy, már meglévő mező mellett tárt fel újabb lelőhelyet, amely 100 ezer tonna olajat rejt. A teljes komplexum becslések szerint jelenleg 500 ezer tonna olajat tartalmaz.

Újra kellene gondolnia az Európai Uniónak a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat a spanyol miniszterelnök szerint. Pedro Sánchez Pekingben kiemelte: nem kereskedelmi háborúra, hanem hidak építésére van szükség az Európai Unió és Kína, valamint Spanyolország között

Az Európai Unió elkötelezett az orosz gáz fokozatos kivonása mellett - jelentette ki az energiaügyekért felelős uniós biztos. Kadri Simson az energiaunió helyzetéről szóló jelentés bemutatásakor hangsúlyozta: az EU képes létezni anélkül, hogy gázellátása az ukrán tranzitútról származna, és az intézkedés kivitelezhető anélkül, hogy kihívást jelentene Európa energiaellátásának biztonságára.

Az ukrán elnök új tervvel akarja a háború diplomáciai befejezésére kényszeríteni Moszkvát. Volodimir Zelenszkij közölte, hogy ezt várhatóan a 2. békecsúcson tárják a világ elé. Az ukrán elnök beszélt arról is, hogy a tervet először megbeszéli Joe Biden amerikai elnökkel, lehetőleg még szeptemberben, mert az leginkább az Egyesült Államok és más partnerek támogatásán múlik.

A visegrádi országok agrárkamarái felszólítják az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek vezetőségét, hogy vonja vissza a Közös Agrárpolitika stratégiai párbeszédéről szóló jelentés támogatását. A V-4-es szervezetek szerint a munkaanyag ellentétes az uniós termelők és fogyasztók érdekeivel.

Megtartották a két amerikai elnökjelölt első közös tévévitáját. A CNN gyorsfelmérése alapján a vitát 63 százalékkal Kamala Harris demokrata-párti jelölt nyerte, míg a republikánus jelölt Donald Trumpot a nézők 37 százaléka látta meggyőzőbbnek.

A 2029-es férfi elit-jégkorong világbajnokság megrendezését tervezi Magyarország. A hazai szövetség tájékoztatása szerint a rendezésre vonatkozó szándéknyilatkozatot határidőre benyújtotta a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×