eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Most kiderült, lesz-e idén novemberben nyugdíjkorrekció

Az augusztusi inflációs adat alapján számolják ki, hogy kell-e módosítani az idősellátás összegén.

Idén ősszel nem várható évközi nyugdíjemelés, mivel az idei évi várható infláció (3,7 százalék) alacsonyabb, mint az év eleji nyugdíjemelés mértéke (6 százalék) volt – írja a Pénzcentrum.

A novemberi nyugdíjemelés ugyanis nem jár minden évben automatikusan, hiába szokhattak hozzá a korábbi években a magyar nyugdíjasok, hogy év közben, de legalább novemberben korrigálni kellett a nyugdíjakat. Ezeknek az emeléseknek az oka az volt az utóbbi években, hogy a kormány év elején rendre alábecsülte a várható inflációt, amit később nyugdíjemelésekkel korrigálták. Erre azonban idén nem lesz szükség.

A friss inflációs adat alapján január–augusztus időszakban, vagyis az év első nyolc hónapjában 3,7 százalék volt az drágulás általános üteme Magyarországon. 2024. januárjában 6 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat a nyugdíjtörvénynek megfelelően, mivel ekkora inflációval terveztek az idei évre. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem alábecsülték, hanem túlbecsülték a pénzromlás ütemét.

Nem a nyugdíjkorrekció az egyetlen plusz pénz, amire a nyugdíjasok novemberben apellálhatnának. Ebben a hónapban szokott érkezni ugyanis a nyugdíjprémium is, amelyik évben ezt megítélik. 2024-ben viszont ez sem várható, mégpedig azért, mert a GDP-növekedés várhatóan nem fogja meghaladni a 3,5 százalékot.

Legközelebb januárban jöhet nyugdíjemelés, akkor a várható 2025-ös inflációval indexeli majd a kormány az ellátásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×