eur:
394.09
usd:
364.16
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Gyógyszerárusítás: ahány ország, annyi módszer

A világon szinte minden országban másképpen oldották meg a gyógyszerek árusíthatóságát. Van, ahol a zöldséges is gyógyszert árul, és van, ahol a szupermarketbe is patkus kell. Persze olyan ország is akad szép számmal, ahol csak a patikák árusíthatnak...

Nagy-Britannia: határok nélkül

Nagy-Britanniában régen elmosódott a határ a hagyományos patika és az illatszerbolt között:

előbbiek is árulnak tusfürdőt, dezodort, hajsampont, és az utóbbiakban is kapható még akár vényköteles gyógyszer is, recept nélkül értékesíthető gyógykészítményekhez pedig a szupermarketekben is hozzá lehet jutni.

A vényköteles gyógyszerek patikabeli vásárlásának ugyanakkor megvan az az előnye, hogy a patikusok általában kapcsolatban vannak a helyi körzeti rendelőkkel, amelyek receptjeit - ha a beteg is úgy akarja - az első kiváltás után megőrzik, és az adott gyógyszert - esetenként a felíró körzeti orvossal tartott telefonos egyeztetés után - később ugyanarra a vényre ismét kiadják.

Olaszország: szigorú szabályok mellett

A gyógyszertáraknak Olaszországban monopóliumuk volt az idei év nyaráig a gyógyszerek kiskereskedelmi forgalmazására, de "a verseny legnyilvánvalóbb akadályainak lebontásáról" szóló kormányrendelet részben liberalizálta a nem vényköteles gyógyszerek kereskedelmi forgalmazását.

Szabad utat adott a lázcsillapítók, számos fájdalomcsillapító, savlekötő, hashajtó és antihisztamin boltokban, szupermarketekben való árusításának, de szigorú feltételekhez kötve.

A gyógyszerárusításra vállalkozó kereskedelmi egységen belül ki kell alakítani erre egy külön részleget - "egészségsarkot" - jól elkülönítve minden más részlegtől. Ez csakis gyógyszereket árusíthat, és foglalkoztatni kell benne legalább egy, gyógyszerész szakképesítéssel rendelkező, a gyógyszerészkamara által bejegyzett eladót.

Oroszország: hivatalosan csak a patikákban

Oroszországban elvileg csak a patikákban lehet gyógyszert árusítani, de a gyakorlatban árulják utcán, kioszkokban, piacokon is.

A másik orosz jellegzetesség, hogy recept nélkül is könnyen vehet az ember receptköteles gyógyszert a patikákban. Recept azoknak a veteránoknak, rokkantaknak és más kedvezményezetteknek kell, akik egy változó "közgyógylista" alapján ingyenesen juthatnak meghatározott gyógyszerekhez.

A magyarországihoz hasonló liberalizációról (nem receptköteles gyógyszerek patikákon kívüli eladásáról) Oroszországban egyelőre szó sincs.

Egyesült Államok: mi az a gyógyszertár?

Az Egyesült Államokban nagyon ritka a kizárólag gyógyszereket forgalmazó bolt, a legtöbb gyógyszertár nagy élelmiszeráruházak részeként működik, ugyanakkor a recept nélkül kapható gyógyszerekhez egy sor egyéb üzletben is hozzá lehet férni.

{{keretes_cim}}

Az utóbbi években egyre terjednek az úgynevezett online patikák, amelyek általában valódi gyógyszertárak internetes szolgáltatásait jelentik, és receptre kapható szereket is forgalmaznak. Sok bejegyzett kanadai online cég szállít gyógyszereket az Egyesült Államokba.

Az amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben például már csak két-három klasszikus, más termékeket nem árusító gyógyszertár működik. Az eredetileg csak gyógyszertárakként működő helyek idővel elkezdtek háztartási és irodai termékeket, édességeket, ételeket, italokat is forgalmazni, majd a forgalom javítására a nagyobb szupermarketek is saját gyógyszerrészlegeket nyitottak.

Ugyanakkor csak a patikák forgalmazhatják a törvény által rendkívül szigorúan szabályozott, receptre kapható gyógyszereket. A vény nélkül forgalmazható gyógykészítmények viszont éjjel-nappali boltokban, benzinkutaknál is megvehetők.

Csehország: terjedőben az internetes patikák

Hosszadalmas indulatos viták és a patikusok éles tiltakozásai ellenére Csehországban idén júniusban vezették be a gyógyszerek szabad árusítását.

Jelenleg az országban forgalmazott gyógyszerek mintegy 45 százaléka kapható orvosi recept nélkül, térítés ellenében szabadon. Míg júniusig ezeket a gyógyszereket csak a gyógyszertárakban lehetett megvásárolni, addig ma már számos drogériában, áruházban, benzinkútnál és más helyen is megvásárolhatóak.

Eközben tucatjával nyíltak meg az internetes patikák, ahol szintén megrendelhetőek a gyógyszerek.

Ausztria: kitartanak az osztrák módszer mellett

Ausztriában továbbra is csak patikákban engedélyezik a gyógyszerek árusítását, és a brüsszeli bírálatok ellenére a bécsi kormány továbbra is kitart a gyógyszerpiac szabályozásának osztrák módszerei mellett.

Az Európai Bizottság idén tavasszal két hónapot adott Bécsnek arra, hogy magyarázatot adjon az uniós szabadpiaci elveket csak korlátozottan érvényesítő osztrák gyógyszerpiaci szabályozásra. A bizottság például nehezményezte, hogy Ausztriában csak belföldiek nyithattak gyógyszertárakat.

Ebben a kérdésben Bécs engedett, és márciusban módosította is a jogszabályokat, így gyógyszerészeti képesítéssel rendelkező külföldi az osztrákokkal azonos feltételekkel nyithat gyógyszertárat az alpesi országban.

Az osztrák egészségügyi vezetés továbbra sem engedélyezi azonban gyógyszertári láncok működtetését, mert véleménye szerint a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a piac koncentrálása sem árban, sem pedig kínálatban nem szolgálná a páciensek érdekeit.

Belgium: csak a patikákban

Belgiumban szintén csak a patikákban lehet gyógyszert vásárolni: sem áruházakban, sem benzinkutaknál nem lehet beszerezni még a legegyszerűbb szereket, így például a fájdalom- vagy lázcsillapítókat sem.

Akinek ez a módszer nem felel meg, annak marad az internetes vásárlás lehetősége: ezt viszont nyilván inkább csak olyan termékeknél alkalmazzák, amelyeket egyébként Belgiumban nem árusítanak.

Németország: ellenálló gyógyszertárak

Németországban - legalábbis egyelőre - patikán kívül tilos gyógyszert árusítani. A legutóbbi kormányok több alkalommal is próbálkoztak azzal, hogy bizonyos gyógyszerekhez patikán kívül is hozzá lehessen jutni, ezek a kísérletek azonban sorra meghiúsultak a gyógyszertárak ellenállásán.

Olyannyira, hogy az egy éve hatalmon lévő Merkel-kormány is arra kényszerült: az egészségügyi reform - amúgy rendkívül vitatott - tervezetéből törölje ezt a passzust.

Franciaország: napirenden a patikaliberalizáció

Franciaországban a hivatalosan gyógyszernek minősülő termékek kizárólag gyógyszertárban forgalmazhatóak.

A patikaliberalizáció kérdése ugyanakkor napirenden van: támogatói elsősorban a gyógyszerfogyasztás csökkentésének eszközét és az árcsökkenés kulcsát látják benne, míg az azt ellenző gyógyszerész-szakszervezetek szerint a recept nélkül kiváltható gyógyszerek patikán kívüli árusítása veszélyeztetné a páciensek egészségét.

Szlovákia: befejezetlen egészségügyi reform

Szlovákiában a gyógyszertárakon kívül sehol sem szabad gyógyszert árusítani.

A nem csupán patikai gyógyszerforgalmazást célzó törekvések Szlovákiában is felmerültek, mi több, ez a kormányváltás miatt részben befejezetlen egészségügyi reform tervezetének is része volt.

Tavaly a parlament tárgyalt is a törvénytervezetről, de a gyógyszerész- és orvoskamarák ellenkezése nyomán a szándék elbukott.

Románia: felemás patikaprivatizáció

A patikaliberalizáció Romániában azt jelentette, hogy megjelentek a magángyógyszertárak és a "drogériák", de az utóbbiakban nem kaphatóak kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhető gyógyszerek.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×