eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Az ezüstérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf ezüstérmes lett az olimpián 200 pillangón - a nap hírei

Az Európai Bizottság a múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyét. Válaszcsapást ígér a Hamász és Irán Iszmáil Haníje Hamász-vezető megölése után.

Milák Kristóf címvédőként ezüstérmet nyert 200 méteres pillangóúszásban a párizsi olimpián, 1:51.75-ös időeredménnyel. Az aranyérmet a franciák úszója, Leon Marchand nyerte 1:51.21-es olimpiai csúccsal.

Az Európai Bizottság a múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyét - közölte az uniós testület az X közösségi oldalon. Azt írták: várják a szlovák és magyar hatóságok részletes válaszait ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzanak. Hozzátették, szerintük az ukrajnai korlátozásnak nincs közvetlen hatása az EU olajellátására, mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van. Az ukrán kormányfő úgy nyilatkozott, az orosz Lukoil elleni szankciók nem fenyegetik Szlovákia energiabiztonságát. Magyarországról nem ejtett szót.

Megkezdődik holnap a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. A Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója azt mondta, a cég éves szinten megközelítőleg 13 millió tankönyvet és 70 ezer oktatási segédeszközt szállít 1,2 millió diáknak 4.100 iskolába.

Az Erste, a Gránit és a K&H Bank után az OTP Bank is meghirdette az augusztus 1-jétől megemelt tranzakciós illeték áthárításáról szóló feltételeit a mikro- és kisvállalkozások számára. Az 1 millió forintos, bankon kívüli elektronikus átutalás a mikro- és kisvállalkozásoknak például 1500 forinttal drágul. 1 millió forint készpénz felvétele pedig 3 ezer forinttal kerül többe. A lakosság egyelőre kimarad az emelésből.

Ismét emelkedtek július 1-jével a miniszteri és államtitkári fizetések - írja a 24.hu. A legtöbb miniszter bruttó bére ezzel a mintegy 3 millióról több mint 3 és fél millióra forintra nőtt. A kormányfő havi bére több mint 6,5 millió forint lett. A miniszterek és államtitkárok illetményét a miniszterelnök állapítja meg, saját hatáskörében.

Több mint 300 millió forint értékben hirdet pályázatokat a Belügyminisztérium a fogyatékkal élők támogatására. A foglalkoztatási pályázat azokat a rehabilitációs szolgáltatókat segíti egy éven át, akiknek az a célja, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók a nyílt munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni.

Folytatódott a visszaesés a lakásépítésben a KSH adatai szerint. Az első fél évben 6.027 új lakás épült, 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 8.972 volt, ez ugyancsak 18 százalékkal marad el 2023 azonos időszakának adataitól.

A józsefvárosi önkormányzat tiltakozása ellenére megkezdődtek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának kivitelezési munkái a Magyar Rádió egykori székházának helyén. Az építészeti államtitkár elmondta: a munkaterület mostani körbekordonozása után szeptemberben kezdődnek meg a jövő tavaszig tartó bontási munkálatok.

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon a kétnapos kamatdöntő ülésén. Immár a 8. egymást követő alkalommal hagyták meg a célsávot.

Oroszország több hullámban támadta drónokkal Kijevet, valamint a dél-ukrajnai Dnyipro és Mikolajiv régiókat. Az ukrán hatóságok szerint ez volt az egyik legnagyobb támadás-sorozat a háború kezdete óta, de nincsenek sem áldozatok, sem károk.

Válaszcsapást ígér a Hamász és Irán Iszmáil Haníje Hamász-vezető megölése után. A terrorszervezet gázai helyettes vezetője Teheránban kijelentette, a Hamász és Irán sem akar regionális háborút, de a palesztin szervezet politikai vezetőjének a megölését nem hagyhatják retorzió nélkül. Izrael készültséget rendelt el a zsidó állam külföldi képviseletein. A zsidó állam magára vállalta a tegnapi bejrúti merényletet, de a teheráni rakétatámadást nem. Az izraeli miniszterelnök tévés beszédében ismét a háború folytatása mellett érvelt.

A szavazási jegyzőkönyvek ellenőrzéséig nem ismeri el az Európai Unió a venezuelai elnökválasztás eredményeit. Hétfőn Nicolas Madurót egy újabb 3. hatéves ciklusra nyilvánította elnöknek a nemzeti választási tanács. A hivatalos adatok szerint a voksok 51 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki jelölt 44 százalékot kapott. Az ellenzék szerint azonban Edmundo González Urrutia ennél jóval több voksot szerzett, ezért saját jelöltjét kiáltotta ki győztesnek.

Három terepjáró tűzoltóautóval segíti Magyarország az észak-macedóniai erdőtüzek megfékezését. Emellett a Magyar Légierő két helikoptert küld a térségbe. Észak-Macedóniában július közepén 30 napos válsághelyzetet hirdetett a kormány az erdőtüzek miatt.

Zavargások törtek ki Southportban a hétfői gyerek-késelés miatt, 39 rendőr sérült meg az összecsapásokban. A 3 gyermekáldozat emlékére tartott virrasztás után, néhány utcára annak helyszínétől kezdődtek a zavargások, miután a közösségi médiában tévesen iszlamista kapcsolatot sugalltak a bejegyzésekben. A támadó egy 17 éves fiú, akinek szülei Ruandából érkeztek az országba, de ő már Skóciában született. A késelésben többen megsebesültek, közülük 5-en még kritikus állapotban vannak.

Rekordösszegű, több mint 413 millió eurós bírságot kapott a Booking.com Spanyolországban. Az ítélet ellen fellebbez a hollandiai székhelyű online szállásportál. A spanyol versenyfelügyelet szerint a cég az elmúlt 5 évben visszaélt erőfölényével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×