eur:
394.17
usd:
364.61
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Fico-merénylet - A szlovák ellenzék még több felelőst keres

A Szabadság és Szolidaritás bizottság létrehozását sürgeti a kormányfő elleni merénylet ügyében.

A liberális párt szerint a belügy belső ellenőrzése két és fél hónap alatt sem volt képes elkészíteni a jelentését arról, megfelelően járt-e el a kormányőrség. A miniszterelnök közben egy fényképet posztolt, melyen jelképesen kettétöri az eddig a járását segítő mankót, jelezve, hogy már nincs rá szüksége.

Az ellenzéki SaS, vagyis a Szabadság és Szolidaritás úgy véli, a Robert Fico ellen május 15-én elkövetett merényletért Matúš Šutaj Eštok belügyminiszternek vállalnia kellene a politikai felelősséget, vagy legalább egyes beosztottjait felelősségre vonnia. Juraj Krúpa, a liberális párt képviselője szerint az ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével létrehozandó vizsgálóbizottság felügyelné a merénylettel kapcsolatos események kivizsgálását, mivel különféle, illetve téves információk terjednek. „Pontosan az a szándékunk, hogy a téves információkat megcáfoljuk, megelőzve ezzel a helyzet félremagyarázását vagy eltérő tálalását” – jelentette ki Krúpa. Hozzátette, hogy a belügy belső ellenőrzése két és fél hónap alatt sem volt képes elkészíteni a jelentését arról, megfelelően járt-e el a kormányőrség. A képviselő megjegyezte, amennyiben a belügyminiszter nem hajlandó vizsgálóbizottságot létrehozni és vállalni a politikai felelősséget, az SaS kész a parlament elé vinni az ügyet.

Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter, az SaS képviselője hozzátette, tisztázni kell, milyen biztonsági mechanizmusok vonatkoznak a közjogi méltóságok védelmére, megfelelően járt-e el a testőrség, lehetett-e volna többet tenni, megfelelő volt-e a kormányfő védelme.

A szlovák belügyminisztérium válaszolt az ellenzéki párt felszólítására. „Szeretnénk emlékeztetni az SaS-t, és konkrétan a párt elnökét, Branislav Gröhlinget, aki szó szerint tömegeket uszított a tereken, ahol gyűlölködve azt mondta, hogy Ficónak, a miniszterelnöknek börtönben a helye, és ez volt az egyik fő oka, hogy a jelenlegi ellenzék egyik támogatója rálőtt a miniszterelnökre. Ezért inkább az a kérdés, hogy az SaS elnöke bocsánatot kért-e már a miniszterelnöktől, amiért ezt a gyűlölködő politikát elterjesztette, amely a miniszterelnök elleni terrortámadáshoz vezetett” – válaszolta Matej Neumann belügyi szóvivő.

A tárca közölte továbbá, hogy egy speciális csoport nyomoz az ügyben a főügyészség felügyelete alatt. A minisztérium úgy tájékoztatott, bízik abban, hogy a nyomozás alapján „nemcsak az indítékokra, hanem a merénylő további lehetséges kapcsolataira is fény derül”.

Robert Fico kormányfőre a május 15-i nyitrabányai kihelyezett kormányülés után több lövést adtak le, a támadót a helyszínen őrizetbe vették. A kormányfő azóta felépült a sérüléseiből, s noha még mindig rehabilitációs kezelésekre jár, a közösségi médiában posztolt fénykép tanúsága szerint már a járását eddig segítő bot nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×