eur:
395.23
usd:
365.1
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Így módosítaná az EU a nyugdíjkorhatárt Magyarországon

Magyarország az EU-n belül az utolsó helyen áll az egészségben eltöltött nyugdíjas évek számában. A szakértő szerint ha csökken a várható élettartam, akkor a nyugdíjkorhatárnak is csökkennie kellene.

Sok más tagállam mellett Magyarországon is a várható élettartam alakulásától tenné függővé a nyugdíjkorhatárt az Európai Unió - számolt be róla a Nyugdíjguru, egyben arra a kérdésre is keresve a választ, hogy mi történik, ha a várható élettartam rövidebb, mint amennyire a korhatáremelés politikája épül.

EU-s szinten a 65 éves férfiak várható további élettartama átlag 17,3 év, a nőké pedig 20,9 év. Ezzel szemben Magyarországon a férfiak esetén ez csak 13,2 év, illetve 17,3 év, ami azt jelenti, hogy egy magyar férfi átlagosan 13-14 évig nyugdíjas, míg egy nő 20-21 évig. Hozzáteszik,

a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a magyar nők nyugdíjba vonulási korcentruma 61-62 év a kedvezményes nyugdíjazás miatt, ezzel szemben a férfiaknak el kell érnie a 65 éves kort.

A magyar férfiak 73 százaléka, míg a nők 87 százaléka éri meg a 65 évet, azonban az egészségben eltöltött további évek száma kifejezetten alacsony: mind férfiak, mind nők esetén 4,9 év, ami az Európai Unió egyik legrosszabbja. Vagyis az idősödő magyarok betegséggel, csökkenő életminőséggel élik nyugdíjas éveiket.

Az Európai Unió több tagállama is bevezette már vagy tervezi bevezetni a nyugdíjkorhatár emelését:

  • Spanyolországban 2027-től,
  • Belgiumban 2030-tól,
  • Németországban 2031-től 67 évre,
  • Dániában 2035-től 69 évre,
  • Olaszországban 2050-től 69 év 9 hónapra.

Svédországban rugalmas a nyugdíjkorhatár, 63 és 69 éves kor között lehet igényelni az öregségi nyugdíjat, de minél korábban él vele valaki, annál kisebb összegre számíthat.

Magyarországon 2010-ben emelték fel a nyugdíjkorhatárt 62 évről 65 évre, ami magasabb, mint 11 másik EU-tagállamban, ám az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt a korhatár, mint a várható élettartam, így nincs szükség a további emelésre.

Az EU-ban több ország is alkalmazza a gyakorlatot, miszerint a nyugdíjkorhatárt a várható élettartam alakulásától teszik függővé.

Az Európai Unió Magyarország számára is ugyanezt javasolná, rugalmasan alkalmazva a változásokat. Ha a várható élettartam csökkenne, akkor az öregségi nyugdíj korhatára is vele mozdulhatna.

Címlapról ajánljuk

Döntés született a triatlon rajtjáról

Biztonságosnak ítélték meg a Szajna vízminőségét arra, hogy mégis ússzanak benne a triatlonosok a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Elesett Pivgyenne tegnap, az orosz katonák hamarosan megkezdhetik Toreck ostromát. Az ukrán védelem Pokrovszk térségében sem stabil: kilométerről kilométerre nyomulnak előre az orosz támadók. Hamarosan megérkeznek Ukrajnába az F-16-os vadászbombázók: a fegyvereket friss hírek szerint Amerika adja hozzájuk. Közben Oroszország szinte az összes hadiflottáját és több száz hajóját összevonó erődemonstrációra készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×