eur:
395.23
usd:
365.11
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Különösen aljas módszerrel fertőzhettek meg tömegesen androidos telefonokat

Videónak álcázva települhetett a vírus az Android-rendszerű telefonról Telegramozók készülékére.

A Telegram androidos változatában lévő nulladik napi (zero-day) sérülékenység, az EvilVideo lehetővé tette a támadók számára, hogy videofájlnak álcázott kártékony programokat telepítsenek a telefonokra - írja a Bleeping Coputer cikke nyomán a hvg.hu.

A Telegram régebbi, 10.14.4-es verzióiban volt jelen a sebezhetőség, és az ESET kiberbiztonsági kutatói bukkantak rá.

A biztonsági rés legalább öt héten keresztül jelen volt, és ezalatt a rosszindulatú felek könnyedén kihasználhatták, bár az nem tisztázott, hogy tényleg éltek-e a helyzettel.

Az ESET viszont megosztott néhány részletet egy parancs- és vezérlőszerverről, melyet a kártékony tartalmak használhattak, hogy kapcsolatot tartsanak fent a rosszindulatú felek és a készülék között. Ezek közül volt, ami az Avast vírusirtójának álcázta magát, míg egy másik az egyik ismert pornóoldal prémium funkcióihoz ígért hozzáférést.

A lap szerint a Telegram hibája lehetővé tette, hogy a támadók olyan speciálisan kialakított telepítőfájlokat hozzanak létre, amik másoknak elküldve videónak látszottak. A csevegőapp automatikusan letölti a beérkező képeket és videókat, és mivel az álcázott kártevőt is videónak vélte, így ezek esetében sem tett másképp. Ha a felhasználó letiltotta az automatikus letöltést, egy kattintással akkor is elvégezhette a folyamatot, ha kíváncsi volt a kapott tartalomra.

Amint az áldozat gyanútlanul megnyitotta a "videót", a Telegram egy külső lejátszót javasolt neki, amit a "Megnyitás" gomb megérintésével indíthatott el, ez azonban csak a kártékony program telepítőjét engedte szabadjára.

Ezt követően még szükség volt pár engedély megadására, azonban ha a felhasználó ezt is megtette, már ott is volt a telefonján a veszélyes, adattolvaj malware.

Azóta a Telegram javította a sebezhetőséget - a szerveroldalon is, tehát nem is feltétlenül szükséges telepíteni hozzá a legutóbbi frissítést, ennek ellenére a nagyobb biztonság érdekében érdemes megtenni - írják.

Címlapról ajánljuk

Döntés született a triatlon rajtjáról

Biztonságosnak ítélték meg a Szajna vízminőségét arra, hogy mégis ússzanak benne a triatlonosok a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Elesett Pivgyenne tegnap, az orosz katonák hamarosan megkezdhetik Toreck ostromát. Az ukrán védelem Pokrovszk térségében sem stabil: kilométerről kilométerre nyomulnak előre az orosz támadók. Hamarosan megérkeznek Ukrajnába az F-16-os vadászbombázók: a fegyvereket friss hírek szerint Amerika adja hozzájuk. Közben Oroszország szinte az összes hadiflottáját és több száz hajóját összevonó erődemonstrációra készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 05:49
×
×
×
×