eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Gyurcsány, Petrétei: foltok a múltból

Ungváry Krisztián történész szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Kiss László alkotmánybíró a '80-as évek elején a Belügyminisztérium hivatalos kapcsolatai voltak. A szerző az Élet és Irodalom című hetilapban megjelent cikkében azt írja, hogy az érintettek az állam önkéntes segítőiként akadályozták a Dialógus elnevezésű pacifista csoport megalakulását és terjeszkedését.

Több jelenlegi állami vezető is részt vett a 80-as évek elején nyugati mintára szerveződött Dialógus elnevezésű pacifista ifjúsági csoport feloszlatásában - mondta az InfoRádiónak Ungváry Krisztián történész, aki az Élet és Irodalomban megjelent cikkében azt állítja, hogy a Budapesten szerveződött csoport az atomrakéták európai állomásoztatása ellen lépett fel.

A szerző szerint azért kötöttek bele a kezdeményezésbe, mert a felhívásból arra lehetett következtetni, hogy Magyarország területén - a hivatalos állásponttal ellentétben - szovjet atomfegyvereket tárolnak.

Ungváry Krisztián szerint az ELTE faliújságjairól Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akkor a tanárképző kar KISZ-titkáraként önhatalmúlag levetette a békefelhívást tartalmazó Dialógus plakátokat, jóllehet korábban megígérte, hogy bárki bármilyen plakátot kifüggeszthet.

A pécsi társszervezet megalakulását Petrétei József politikai munkatárs, a Janus Pannonius Tudományegyetemen működő KISZ-szervezet tagja, mai igazságügy-miniszter nem engedélyezte. Ungváry Krisztián az InfoRádiónak elmondta, az állam beszervezett ügynökei nem léptek fel hatékonyan a Dialógus csoport ügyében, ezért volt szükség a helyi tisztviselőkre.

Õk az állambiztonság hivatalos kapcsolatai voltak. Annak számítottak, mert valamilyen párt-, KISZ-, vagy egyetemi funkciójuk volt - mondta a történész.

Hozzátette: mindenki önkéntesen végezte a munkáját, ez a megnevezésben is benne van, mert csak az kerülhetett ilyen funkcióba, mint hivatalos kapcsolat, akiről tudni lehetett, hogy azt csinálni is fogja.

Az InfoRádió megkereste a miniszterelnököt, a Kormányszóvivői Iroda azonban nem kívánt reagálni a cikkre. Az iroda vezetője annyit mondott, hogy az Élet és Irodalomban megjelent írásban semmi újdonság nincs.

Gyurcsány Ferenc kormányfővé választása után egy interjúban azt mondta: első alkalommal megmondta az elhárító tisztnek, hogy nem ad hangulatjelentéseket, a tevékenysége pedig kimerült abban, hogy levetette a faliújságról az ellenzékinek szánt plakátokat, de mindig az alternatív fiatalok oldalán állt.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint az Élet és Irodalom cikkében sok a csúsztatás. Petrétei József azt mondta, hogy csak pártutasítást hajtott végre.

Az köztudomású, hogy a '80-as években egyetemi KISZ-vezetőként dolgoztam, az akkori KISZ-munkát végeztem, amibe az állambiztonsággal kapcsolatos feladatok nem tartoztak. A megkeresés megtörtént, én ezt jeleztem a pártszervek felé, a döntés az ő kompetenciájuk volt, és ők hozták meg azt a döntést, hogy ez a csoport nem működhet - mondta.

Ungváry Krisztián szerint a kormányfőnél és az igazságügyi tárca vezetőjénél súlyosabb volt Kiss László jelenlegi alkotmánybíró szerepe, aki az ELTE jogi karának párttitkáraként utasította a helyi KISZ-titkárt a Dialógus csoport plakátjainak leszedésére.

Ungváry Krisztián idézi Kiss László akkori utasítását, amely szerintaz országnak nincsen szüksége egy ilyen "semleges" szervezetre, ezért ne is reklámozzák azt.

A Dialógus csoportot 1983 végére számolták fel, a történész pedig azt írja, ez volt az akkori állambiztonság egyik legnagyobb sikere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×