eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Vészjósló vélemények Magyarországról

Fennáll a veszélye annak, hogy a magyar gazdaság stagflációs állapot felé közelít a legfrissebb adatok alapján - közölte a MarketWatch tőzsdei hírszolgálat New Yorkból. A hírportál szerint Magyarország nehéz helyzete figyelmeztetés más közép- és kelet-európai országoknak arra, hogy gazdaságuk ilyen irányt vehet.

Magyarországra kettős veszély leselkedik: a felszökő inflációval egyidejűleg csökkenő gazdasági növekedés.

A MarketWatch által közölt adatok szerint Magyarországon januárban 7,1 százalékos éves mértékű inflációs ütemet mértek, ami jóval meghaladja a központi bank 3 százalékos célértékét. Eközben a negyedik negyedévben a GDP növekedése éves viszonylatban 0,8 százalékpontra lassult.

A legfrissebb makrogazdasági mutatók megerősítik, hogy "a magyar gazdaság stagflációs állapotba jutott, és nagyon kevés jel utal arra, hogy a növekedés lendületet vesz" - idézte Lars Christensent, a dániai Danske Bank vezető elemzőjét a hírportál.

A szakértő szerint ez a stagflációs helyzet bekövetkezhet egy sor kelet-európai országban is. Magyarázata szerint a jelentős egyensúlyhiány inflációs nyomást idéz elő, amely végső soron gátat szab a fellendülésnek.

Christensen szerint a legsérülékenyebb gazdaságok a balti államok, továbbá Románia és Bulgária. Úgy látja ugyanakkor, hogy Szlovákia és Csehország helyzete szilárdabb.

A MarketWatch háttérmagyarázata szerint Magyarországon a néhány évi fenntarthatatlan hiányt követően költségvetési szigorítást vezettek be, amely a növekedés jelentős lassulását okozta.

Nigel Rendell, aki az új piacok vezető elemzője az RBC Capital Markets csoportnál, ugyancsak az inflációt tartja a központi kérdésnek. Szerinte a magasabb élelmiszer- és üzemanyagárak az egész térségben meglódították az inflációt.

Véleménye szerint az új európai piacgazdaságok esetében nem működik az az elmélet, hogy a bővülő hazai keresletnek köszönhetően akkor is fenn tudják tartani a növekedési ütemet, ha a fejlett gazdaságok lelassulnak.

"A közép-európai új gazdaságok nem képesek függetlenül működni a világ többi részétől, mivel exportjuk 70 százaléka a nyugati piacokra irányul. (...) Elkerülhetetlen, hogy ezen gazdaságok növekedése is visszaessen, ha Amerika, Nyugat-Európa és más fejlett térségek recesszióba esnének" - mondta.

Rendell úgy látja, hogy Szlovákia például semmi esetre sem tudja tartani a jelenlegi erős GDP-növekedési ívet. Szerinte Szlovákiában "túl erős" növekedési iramot diktáltak, ami a későbbiekben infláció nyomást gerjeszt.

A szakértő szerint a térség központi bankjainak nehéz döntéseket kell hozniuk. Úgy véli, Magyarországon a következőképp merül fel a kérdés: a Magyar Nemzeti Bank vajon a kamatlábak emelésével reagáljon a folytatódó magas inflációra és a forint további gyengülésének veszélyére a nemzetközi hitelpiac zavarai közepette, vagy pedig kamatcsökkentéssel próbálja meg serkenteni a növekedést?

Christensen várakozása szerint a magyar jegybank egyelőre az óvatos politikát választva nem módosít az irányadó kamaton. Úgy látja viszont, hogy az MNB-nek lépnie kell majd, ha a forint erőteljesen romlani fog, aminek nyilvánvaló a veszélye.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×