eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az amerikai haditengerészet által 2017. május 25-én közreadott kép a Dewey amerikai hadihajóról a dél-kínai-tengeren 2017. május 6-án. A térségbe vezényelt Carl Vinson repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó Dewey romboló 12 mérföldnél közelebb hajózott egy olyan mesterséges szigethez, amelyet Kína épített egy olyan zátonyon, amelyet több ország is magának követel a Dél-kínai-tengeren.
Nyitókép: MTI/EPA/Amerikai haditengerészet

Megtalálták az amerikai szellemhajót

1946-ban az amerikai haditengerészet egy lövészgyakorlat során süllyesztette el a USS Stewardot, azóta keresték.

Megtalálták a Csendes-óceán szellemhajójaként emlegetett hadihajó roncsát az Ocean Infinity nevű óceánkutató cég szakemberei. A USS Stewartot 1946-ban süllyesztették el, de pontos nyughelye máig ismeretlen volt – írja a CNN alapján a hvg.hu.

A roncsra Kalifornia partjainál bukkantak rá.

A csapat augusztus 1-je óta három víz alatti robot segítségével pásztázta azt a környéket, ahol a feltételezések szerint a hadihajó elsüllyedt.

Végül 1036 méteres mélységben találtak rá. A mélyben készített felvételek alapján a hajótest csaknem sértetlen, és szinte függőleges állapotban fekszik a tenger fenekén. A szakemberek úgy vélik, ez a valaha talált egyik legjobb állapotban lévő roncs.

A USS Stewart 1920-ban állt az amerikai haditengerészet kötelékébe. A hajó 1942-ben megsérült, később pedig a japánok kezére került, így a Japán Birodalmi Haditengerészet 102-es számú járőrhajójává vált.

A szellemhajó elnevezést azután kapta meg, hogy az amerikai haditengerészet erői mélyen az ellenséges vonalak mögött látták a USS Stewartot.

A rejtély csak később oldódott meg, akkor, amikor a háború végén megtalálták azt Kure kikötőjében. Ezután visszavontatták San Franciscóba, majd később a lövészgyakorlatok során célpontként szolgált. Egy ilyen gyakorlat során több találat is érte, így végül két óra leforgása alatt elsüllyedt.

A nyitókép illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×