eur:
401.98
usd:
366.72
bux:
73647.63
2024. október 4. péntek Ferenc
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart Párizsban 2024. június 12-én. Macron pártja a június 9-én tartott európai parlamenti választásokon alulmaradt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párttal szemben, emiatt az államfő feloszlatta a nemzetgyűlést és június 30-ára új parlamenti választásokat írt ki.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Emmanuel Macron: az EU két–három éven belül meghalhat

A francia elnök a berlini Globális Párbeszéd konferencia egyik panelbeszélgetésén meglehetősen pesszimista kijelentést tett, szerinte két-három éven belül kieshet a világpiacról az európai államszövetség.

Washington és Peking teljesen lehagyja az Európai Uniót Emmanuel Macron francia elnök szerint, és az unió 2-3 éven belül teljesen kieshet a világpiacról, ha a megszokott gazdasági menetrendet követi - írja a Politico cikke alapján az Index.

Az elnök a berlini Globális Párbeszéd konferencia egyik panelbeszélgetésén úgy fogalmazott:

"Túlszabályozunk és alulmaradtunk a befektetésekkel. Két-három éven belül, ha a klasszikus menetrendünket követjük, kiesünk a piacról […] Az Európai Unió meghalhat, nagyon fontos pillanat előtt állunk."

Emmanuel Macron szerint Európa lemaradásban van az Egyesült Államokkal és Kínával szemben olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, a védelem és a biztonság.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori elnöke is hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg szeptemberben közzétett jelentésében, szerinte az EU-nak hamarosan "egzisztenciális kihívással" kell szembenéznie ha nem alakítja át gazdaságát radikálisan a versenyképessége növelése érdekében.

A francia elnök teljes mértékben támogatja a korábbi bankelnök következtetéseit, és egyetért abban, hogy Európának sietnie kell a reformok végrehajtásával. Úgy véli, Kína és az Egyesült államok sokkal többet fektetnek be és előrébb is járnak. Azt is hangsúlyozta, hogy

az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) tekintve az elmúlt három évtizedben az Amerikai Egyesült Államok 60 százalékos növekedést szállított, Európa csak 30 százalékot.

Emmanuel Macron szerint a jelenlegi szociális modellel az EU rendszere nem tartható fenn. Szerinte a versenyképesség érdekében egyszerűsíteni kell annak érdekében, hogy Európának meglegyen a helye a többpólusú világrendben.

Arról is beszélt, hogy ha Kína és az USA nem tartja tiszteletben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, akkor az Európai Uniónak sem kellene így tennie. Hozzátette, nem azt javasolja, hogy váljon protekcionistává, de legyen tisztességes az iparral, a gazdákkal és az emberekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×