eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pxhere

Ezer eurós minimálbért szeretne elérni a miniszterelnök 2-3 éven belül - a nap hírei

Ezer eurós minimálbért és 1 millió forintos átlagjövedelmet szeretne elérni a miniszterelnök 2-3 éven belül. Megszavazta a büntetővám kivetését a Kínában gyártott elektromos autókra az Európai Unió, Magyarország nemmel voksolt. A képviselők eskütételével megalakult a Fővárosi Közgyűlés.

Továbbra is 3-6 százalék közé várja a jövő évi GDP-növekedést az elemzők által vált 3,5 százalékkal szemben a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a turizmus és az élelmiszeripar jól teljesített, de a járműipar nehéz helyzetben van, hozzátette ugyanakkor, hogy a várakozások szerint az európai piaci helyzet javulni fog. Azt mondta: szeretnék elérni az ezer eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra növelni 2-3 éven belül. A kormányfő gazdasági hidegháborúnak nevezte, hogy az Európai Unió büntetővámot vetne ki a kínai termékekre.

Megszavazta a Kínában gyártott elektromos autókra a büntetővám kivetését az Európai uniós tagállamok többsége. A javaslat ellen öt tagállam, köztük Németország és Magyarország szavazott, 12 ország köztük Spanyolországot és Svédországot tartózkodott. Az Európai Bizottság kiemelte: folytatják a tárgyalásokat Kínával egy alternatív, a Kereskedelmi Világszervezet szabályozásaival összhangban lévő megoldás kidolgozására.

A képviselők eskütételével megalakult az új összetételű Fővárosi Közgyűlés. A testületet a főpolgármester és 32, a fővárosi listáról mandátumot szerzett képviselő alkotja 6 frakcióval. A Fővárosi Közgyűlés nem választott főpolgármester-helyettest, mivel a tisztség betöltőjének személyére Karácsony Gergely főpolgármester a korábbi bejelentésének megfelelően nem tett javaslatot, ezt Vitézy Dávid politikai kudarcnak nevezte. A testület a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításáról sem tudott dönteni.

Megérkezett Budapestre az új villamosflotta első járműve. A Spanyolországban gyártott CAF a megrendelt 51 darabos flotta első elkészült járműve. A beruházással a jelenlegi 30-ról 40 százalékra növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya a fővárosban. Az új jármű 34 méter hosszú, a korábbinál nagyobb teljesítményű klímaberendezéssel felszerelt.

Összesen 68 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány. A 4 intézkedésből álló csomag már megjelent a Magyar Közlönyben. 18,7 milliárd forintot a rendőrség dologi kiadásainak fedezetére költenek, 7,2 milliárd forintot közútfejlesztésre fordítanak, 4,7 milliárd a Pénzügyminisztérium működési kiadásaira, csaknem 2 milliárd forint pedig infokommunikációs szolgáltatásokra megy el.

Augusztusban 9,5 százalékkal csökkent az ipari termelés - ismertette első becslése alapján a KSH. Az előző hónaphoz képest fél százalékkal zsugorodott a kibocsátás. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés. Mindössze 3 alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a vegyi anyag termék gyártásában. A Nemzetgazdaság Minisztérium az adatokat kommentálva azt írta: a gazdaság egésze növekszik.

A kormány céljaival összhangban továbbra is versenyképesek a magyar üzemanyagárak és illeszkednek a szomszédos országok átlagáraihoz – írja a KSH adataira hivatkozva a nemzetgazdasági tárca. Szeptemberben a benzin átlagára 2 forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál, míg a gázolaj ára 1 forinttal került kevesebbe.

Rövidesen további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból, ennek lehetőségét ezúttal Szlovákia biztosítja az evakuációs légijáratával - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt közölte: a lehetőségre ezúttal összesen tíz ember jelentkezett. Szijjártó Péter továbbra is arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy csak halaszthatatlan esetben utazzanak a térségbe.

Libanonban ideiglenes nyughelyen temették el a Hezbollah meggyilkolt vezetőjét. Haszan Naszrallah egy hete halt meg egy izraeli csapásban. Közben újabb izraeli légicsapások érték Bejrútot. A Guardian információi szerint a Hezbollah következő vezetője volt a célpontja a Bejrút déli elővárosát ért izraeli légicsapásoknak. A Hezbollah nem kommentálta az állításokat.

13 hónapja a legnagyobb egyhavi emelkedéssel nőttek a globális élelmiszerárak szeptemberben, elsősorban a cukor drágulása miatt. A cukorárindex augusztussal összevetve 10,4 százalékkal emelkedett, miután Brazíliában romlottak a terméskilátások. Jelentősen zuhant a rizs ára az ázsiai piacon. Ennek oka, hogy enyhültek a kínálattal kapcsolatos aggodalmak.

Pert indított a TikTok ellen a texasi főügyész azt állítva, hogy a közösségi médiaplatform megsértette a gyermekek magánélethez való jogát és az állami törvényeket. A vád szerint a vállalat a szülők vagy törvényes gyámok beleegyezése nélkül osztotta meg a gyermekek személyes azonosító adatait. A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×