eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Nyitókép: www.gtkb.hu

Elektromos midibuszt fejlesztettek Baján

Elkészült Baján a GANZ-SOR EBN8 elnevezésű elektromos midibusz prototípusa, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban 271,92 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projekt - közölte a busz gyártásában résztvevő GANZ Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. (GTKB) pénteken.

A GTKB cseh járműgyártó partnerével (SOR) alkotta meg a GANZ-SOR-t. Az új busz fejlesztése három évig tartott, a kocsiszekrény Csehországban készült, de a gép hajtásrendszerét Magyarországon alakították ki, és a legmagasabb hozzáadott értéket képviselő rendszerintegrációs és szoftverfejlesztési feladatok is Magyarországon zajlanak.

Az alacsonypadlós GANZ-SOR elektromos midibusz 45 utast tud szállítani, hatótávolsága eléri a 300 kilométert és lenyitható rámpával is rendelkezik, így mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas.

A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból a bajai gyárban.

A közlemény idézte Pencz Rudolfot, a GTKB Kft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: kevés a midibusz a nemzetközi piacon, a legnagyobb gyártók nem erre a méretre specializálódnak. Azt látják, hogy évről évre nő az igény az elektromos hajtású, közepes méretű városi járművekre.

Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a GTKB 2007-ben alakult, ám maga az üzem már több mint 70 éve szolgálja a magyar gazdaságot. Vasúti járműkészülékek, biztosítóberendezések, váltóhajtóművek, áramszedők, teljesítményelektronikai berendezések gyártásában már letették a névjegyüket, a GANZ-SOR midibusz kifejlesztésével és gyártásával pedig belépnek az e-mobilitás piacára.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a GANZ Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. nettó árbevétele tavaly 2,51 milliárd forint, 2022-ben pedig 2,60 milliárd forint volt. A társaság 2023-ban 185,67 millió forint nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban 332,50 millió forintot tett ki az adózott eredménye.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×