eur:
401.41
usd:
365.75
bux:
73610.99
2024. október 4. péntek Ferenc
Nyitókép: Pixabay

Csalók és madárinfluenzás állatok is körözhetnek a budapesti állatkert felett

A madárinfluenza-vírus az állatkerteket is veszélyezteti. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta, Budapesten is mindent megtesznek a védekezés érdekében, szükség esetén védőoltásokat kapnak az állatok.

Negyvenhét tigris, három oroszlán és egy párduc pusztult el Dél-Vietnám állatkertjeiben a H5N1 madárinfluenza-vírus miatt. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az InfoRádióban elmondta, Budapesten is mindent megtesznek a védekezés érdekében, szükség esetén védőoltásokat kapnak az állatok. "A madárinfluenza egy állategészségügyi probléma, és nem először kell szembenézni vele" – tette hozzá a szóvivő.

Elsősorban azok a madarak érintettek, amelyek a szabad éggel érintkező helyen vannak, mert az állatkert területére berepülhetnek olyan madarak is, amelyek távolról érkeznek, és esetleg hordozzák a vírust. Hanga Zoltán elárulta, emiatt korábban már több alkalommal kellett védőoltást adni az állataiknak.

A budapesti állatkert történetében eddig egy madárinfluenzás eset fordult elő: 2023 végén a pelikánoknál. Az azonnali intézkedés, a madarak elkülönítése meghozta az eredményt, meg lehetett akadályozni a madárinfluenza terjedését. Természetesen az éberséget továbbra is fenntartják.

A szóvivő hangsúlyozta, ez a betegség az állatkert látogatóit semmilyen értelemben nem érinti.

A madárinfluenza leginkább a téli és a késő őszi időszakban lehet veszélyes, ilyenkor kell odafigyelni, és azokat az állatokat, amelyek a legnagyobb veszélyben vannak, olyan férőhelyen kell tartani, ahol nem érintkezhetnek a külvilágból érkező madarakkal.

Csalók és családok

Az állatok világnapja alkalmából egész héten programokat szervez a Fővárosi Állat- és Növénykert. Már hétfőn elkezdődött az Állatvédelmi Témahét, péntektől vasárnapig pedig az Állatszeretet Ünnepének változatos programjai várják a nagyközönséget

"Péntektől vasárnapig az állatkert szokásos látnivalói és élményprogramjai mellett több ponton tematikus állomáshelyeket, standokat, sátrakat alakítanak ki, ahol mindenütt valami más izgalmas téma, és több partnerszervezet is megjelenik" – sorolta Hanga Zoltán.

Az egyik helyszínen például az állatkertben zajló vadállat- és madármentő munkát mutatják be, egy másiknál az állatkerti zöld műhely munkatársai várják a gyerekeket egy kis kreatív kézművességre. Jelen lesz a WWF Magyarország, a Jane Goodall Intézet, vagy a Magyar Rovartani Társaság is. A Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál az év madaráról és hüllőjéről lehet többet megtudni, a Herman Ottó Intézet standjánál pedig az év emlőséről.

Lesz tapizoo program, ez kézbe vehető állati "alkatrészeket", strucctojást, levedlett kígyóbőrt, oroszlánfogat és egyéb érdekességeket jelent, ezeket mind meg lehet fogni, kézbe lehet venni, meg lehet tapogatni. Október 6-án, vasárnap tartja az Állatkerti Alapítvány az állatkerti nevelőszülők napját, találkozóját, ezt évente kétszer szervezik meg azoknak, akik az állatkert valamelyik állatát jelképesen örökbe fogadták.

Csalási kísérletek

Időnként csalók is megjelennek, de őket nem az állatok érdeklik.

A Facebookon olyan álprofilt hozhatnak létre, amely azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos oldalát nézi a látogató. A kamu oldalon az állatkert nevében nyereményjátékot hirdetnek, de valójában adatokat bankkártya-adatokat próbálnak kicsalni a felhasználóktól.

"Ajánlott az óvatosság. Valószínűleg ugyanez az elkövetői kör más más állatkertek közönségét is célba vette. Korábban például a bécsi állatkert Facebook-oldalának látogatóit is ilyen álprofillal próbálták becsapni" – mondta Hanga Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×