eur:
401.79
usd:
364.35
bux:
72833.39
2024. október 4. péntek Ferenc
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".

Péntek reggel ismét terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak a 48 órás kihelyezett geszti kormányülést követően.

Először Európa gazdasági stagnálását, enyhe növekedését kommentálta: "innen szép nyerni" - fogalmazott.

Szerinte az arányok beállítása a feladat - a kormányzás egészét tekintve is.

"Óriási a csábítás, hogy a kormányzás a figyelmét a nemzetközi, külpolitikai ügyek felé fordítja, de közben nekünk magunkkal kell törődni elsősorban, és ez elsősorban gazdaságot jelent, nem szabad elcsábulni" - hangoztatta.

Úgy látja, az EU "lezárta" saját fejlődési útját, és még a "selymesen fogalmazó" Emmanuel Macron francia elnök is a "meghalás" kifejezést használta a helyzetre. Részletekre kitérve rámutatott, gazdasági hidegháború felé mutatnak a folyamatok, amikor büntetővám kiszabását alkotja meg a kontinens Kínával szemben, de a világkereskedelmet "nem szabad megbénítani", mert a családokban azonnal visszaköszönő negatív hatásai lesznek ennek. "Óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve" - fejtegette; ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját, ez történik most a beruházások és a finanszírozás terén is, de akár a technológia is része ennek.

Hogy milyen vitákat szül a gazdasági semlegesség, arról azt mondta,

"rugdossák a hátsónkat, belemarnak a kabátunkba", de ha "jól csináljuk", jövőre 3-6 százalék közti növekedés jöhet,

ebből magasabb fizetések következhetnek, ígérte, hetente-kéthetente eljön, hogy elmondja, hogyan áll ez a küzdelem.

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetét leírva elmondta, vannak jó állapotú szektorok (turizmus, élelmiszeripar), de kevésbé rózsás helyzetűek, például a járműipar, utóbbiban Európa különösen is rossz képet fest, de "ez a helyzet meg fog változni".

Jó a helyzet munkavállalási fronton is, még mindig van 60-70 ezer betöltetlen munkahely, ami fantasztikus teljesítménye a magyar gazdaságnak, a befektetőknek és a munkásoknak egyaránt.

"A munkahelyet vállalkozók csinálják, de a munkát munkások vállalják el" - mutatott rá.

Van viszont a fizetések problémája, e téren "lengőbordás ütés" érte az inflációt, de ezt a támadást is sikerült szerinte visszaverni, de hatósági árakkal csak átmenetileg lehet(ett) segíteni, az igazi fegyver a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el.

Célként jelölte ki, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér (bruttó - a szerk.), ami jelenleg 600-700 ezer forint között van.

Szerinte csak kevés területen van versenyben a piaci szférával az állami bér, de például a tanároknál "már egész jól néz ki a helyzet", ugyanígy az egészségügyben is. Több pénz járna szerinte viszont a szociális szférának vagy a vízügynek is, de "ha nagyobb tortát tudunk sütni", abból nagyobb "szelet" vágható majd. "Ha ezt a csontot megfogtuk, mint a blöki, nem engedjük ki a fogaink közül".

Szólt ezt követén a gyermekvállalás "közérdek" voltáról is: nem szabad szerinte lemondani arról, hogy fair bánásmódban részesüljenek a családok, ezért

egy vagy két év alatt megduplázzák a családi pótlékot, illetve a gyermekek után járó adókedvezményt.

Hogy mi lesz abból a felvetésből, hogy a kormány "Brüsszel főterére szállítja a migránsokat", arról azt mondta, "azt fogjuk csinálni, amit mondtunk", "jó, ha Brüsszel főpolgármestere készül".

"Oda fogjuk szállítani a migránsokat a főtérre, egyék meg, amit főztek" - hangzott az újbóli ígéret.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs téma miatt egy sor országban pártpolitikai fordulat is beállt, például a cseheknél, az olaszoknál, a franciáknál és az osztrákoknál is.

Végül szólt a közel-keleti helyzet hazai tanulságairól, vonatkozásairól is.

"Ha a Közel-Keleten háború van, annak mindannyian azonnal megisszuk a levét. Irán lőtte Izraelt, Izrael visszalőtt... ez a terület már nincsen messze, gondoljunk arra, hogy mennyi migráns érkezett ide Szíriából is. És gondoljunk arra is, hogy Magyarországon nagy számban élnek zsidó polgárok. Nekik különösen is fontos, hogy mi történik ott, nem abból vezetik le a biztonságérzetüket, hogy mi van a pesti utcán. Az ő védelmükkel kapcsolatban biztonsági teendőink is vannak, ezért hívtam össze a nemzetbiztonsági kabinetet."

Az ukrajnai háború kapcsán szólt még a megalakult "béke barátai" államcsoportról is.

"Amikor az uniós elnökséget átvettük, kikerülhetetlen volt keresztény szellemi megfontolásból is, hogy világossá tegyük, az EU-s elnökségben megpróbáljunk a béke érdekében tenni. Nagy rohammal indítottunk: Kijev, Moszkva, Peking, Donald Trump. Miután személyesen beszéltem a háborúzó felekkel, azt láttam, nincs esély a békére, folyamatos kiterjedési veszély lesz, világháborús veszély. Mit lehet tenni? Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a küzdő felek a béke felé terelődjenek, ennek az eredménye, brazil-kínai tandemben megalakult a béke barátai országcsoport. Építjük azt a nagy, nemzetközi, nyomásgyakorló csoportot - végigvinni a nagyok feladata -, amelytől azt remélhetjük, hogy kedvező amerikai elnökválasztási eredmény esetén béke érkezik" - zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×