eur:
401.4
usd:
365.66
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 bejáratában 2019. október 28-án. Az Európai Unió 27 tagállama ezen a napon elfogadta az Egyesült Királyság kérését, hogy rugalmasan halasszák el az ország kiválását az Európai Unióból 2020. január 31-ig.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Bakizott a BBC sztárriportere, Boris Johnson megúszta az össztüzet

Felsült a BBC egyik sztárriportere: a tervezett Boris Johnson-interjú jegyzeteit tévedésből a volt miniszterelnöknek küldte el. A médium ezek után törölte az interjút, pedig Johnson kemény kérdéseket kaphatott volna a tory vezetőválasztásról és a könyvéről.

Annak ellenére, hogy Boris Johnson 2022 nyarán megszégyenülve lemondott, nem tud eltűnni a brit közéletből. Pedig a pártjának sok képviselője kerüli, nehogy kínos helyzetbe kerüljön a Covid-tilalmak megszegéséről ködösítő exkormányfő miatt. Más párttagok viszont még mindig „messiásnak” tartják, hiszen ő volt az, aki 2019-ben nagy többséget produkált a választásokon.

Johnson az utóbbi hetekben a kiadás előtt álló memoárja már publikált részleteivel hallatott magáról. Sokakat érdekelt, hogy mit mondott a királynőről, Harry hercegről, a brexitről – az izgalom olyan felfokozott, hogy egyes könyvesboltokban már akár 100 fontba (47 ezer forint) is kerül előjegyzésben a könyve.

Tovább növeli Johnson ázsióját a médiában az, hogy mi a véleménye a most zajló konzervatív vezetőválasztásról, illetve a párt történelmi választási vereségéről.

A BBC-nek sikerült lefixálnia egy interjút vele; a kiváltságos lehetőséget Laura Kuenssberg riporter-műsorvezető kapta. Ő volt sokáig a BBC politikai tudósítója, és a nagy presztízsű poszt birtokosaként úgy tűnt, napi nulla óra alvással is beérte: benne volt az esti híradóban, a híradó utáni késő esti élő blogfelvételben, a reggeli krónikában, az online hírekben, tweetelt és blogolt.

Ami még fontosabb, olyan kemény kérdező, hogy egy csatahajó-gyilkos Exocet rakétához lehet hasonlítani. Johnsonnal tehát feszült asszót vívhatott volna. De most ő is elkövetett egy nagy hibát, és ezért dugába dőlt a csütörtök estére tervezett monstre anyag.

„A beszélgetésre készülve tévedésből a feljegyzéseimet és instrukcióimat nem a csapatomnak, hanem Boris Johnsonnak küldtem el. Nyilvánvaló, hogy így nem készülhet el az interjú”

– osztotta meg a hírt az X-en.

A BBC is így gondolta, és törölte az interjút. Kuenssbergnek azonban nagy baja nem lehet belőle, mivel karrierje során hatalmas munkát végzett a médiumnak. „Laura elmondta, hogy mi történt, és a BBC és Johnson úr csapata is egyetértett, hogy így nem készülhet el az interjú” – közölte megértő hangnemben egy BBC-szóvivő.

Az exkormányfő minden bizonnyal más médiumokban is folytatja majd könyve, a Szabadjára engedve promócióját. Az újabb részletek szerint ebben azt is megjegyzi: a Covid-karanténok olyan „középkori kegyetlenségű következményekkel járó” intézkedések voltak, amelyek hasznában immár nem biztos.

Volt pénzügyminiszterét, majd utódját, Rishi Sunakot a klasszikus műveltségéről ismert Johnson a Julius Cézárt megölő Brutushoz hasonlítja. „Pedig a barátomnak és partneremnek tartottam” – írja. Azt is állítja, hogy a Buckingham Palota kérésére próbálta leállítani a Megxitet – azaz, hogy Harry herceg és neje, Meghan hercegnő távozzanak az Egyesült Királyságból. A Telegraph című lap forrásai szerint azonban a királyi család nem kérte ilyesmire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×