eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Sólyom László: a recski foglyok a szabadságharc hősei is

Az egykori recski büntetőtábor foglyai ott voltak 1956-ban a szabadságharcosok soraiban és ott vannak a mártírok között is - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök Recsken.

Földváry Boér Elemér a Magyar Rádiónál esett el, Dudás Józsefet az elsők között adta hóhérkézre Kádár János, s Merényi Ernőt szintén kivégezték a megtorlás során - mondta a három, egykor Recsken raboskodó 56-os vértanú emlékművének felavatásakor az államfő.

A forradalom és szabadságharc három mártírjának a emlékoszlopával válik Recsk története teljessé. A táborlakók igazságát a szabadságharcosok vére pecsételte meg - tette hozzá Sólyom László a tábor felszámolásának 53. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a tábor 1953-as feloszlatása után az a forradalom következett, amely rádöbbentette a szovjet blokkon kívül élő népeket arra, hogy ez a rendszer elnyomó és bosszúálló hatalom. Megtudhattuk, hogy ennek a rendszernek ugyanaz az arca Szibériában és Magyarországon.

Ugyanakkor a táborról évtizedekig nem tudhattunk, csak az egykori foglyok beszámolóiból. Ugyanis ők őrizték és ápolták önbecsülésüket - fűzte hozzá.

Rájuk és a forradalom nyomán mártírhalált halt társaikra emlékezünk a forradalom után ötven évvel, és egyben elevenen tartjuk a recski büntetőtábor emlékét - fogalmazott az államfő.

Tőkés: a hazugság folytatódik

Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület elnöke felidézte, hogy a megtorlás után a gulyáskommunizmus, vagyis az "összkomfortos börtön" hazugságának időszaka következett, nemzetellenes bűncselekményeket követtek el a diktatúra urai, miközben a szocializmus sikeréről regéltek.

Úgy vélekedett: napjainkban kiderült, hogy a nagy hazugság folytatódik. Az áldozatok választották újra a hazudozókat, azokat, akik ellen korábban fellázadtak.

"1989-ben azt hittük, hogy a nemzeti, történelmi folytonosság áll helyre, de kiderült, hogy csak a hazug kommunizmus folytonossága folytatódott" - fogalmazott a püspök.

A recski táborban 1950 és 1953 között, mintegy 1.300-an raboskodtak. Az intézményt, Sztálin 1953-ban bekövetkezett halálát követően, a miniszterelnökké kinevezett Nagy Imre szüntette meg.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×