eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
kormányablak
Nyitókép: Facebook/Békés Megyei Kormányhivatal

Indul a Digitális Állampolgárság Program - a nap hírei

Izrael kiterjedt légicsapásokkal felelt Libanonban a Hezbollah rakétatámadására. Washington a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja az orosz elnök szerint. Indul a Digitális Állampolgárság Program, már lehet előregisztrálni a kormányablakokban.

Izrael kiterjedt légicsapásokkal felelt Libanonban a Hezbollah szombati tizenkét halálos áldozatot követelő rakétatámadására. Az izraeli hadsereg a Hezbollah több célpontjára csapott le, amelyek között fegyverraktárak és a terrorista infrastruktúra építményei voltak. Az éjszakai rakétatámadások azonban még nem a vezérkari főnök által megígért súlyos válaszlépést jelentik, azzal megvárják az egyesült államokbeli látogatásáról visszatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

Magyarország határozottan elítéli a Hezbollah újabb rakétatámadását Izraellel szemben, amelyben sok gyermek is áldozatul esett - írta külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter szerint az ilyen támadások jelentősen megnövelik, az egész Közel-Keletet lángba borító háború kirobbanásának kockázatát.

Washington a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja az orosz elnök szerint. Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából Szentpéterváron az orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt tartott beszédében figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, akkor Oroszország hasonló rakétákat fog a Nyugattól lőtávolságban állomásoztatni.

Indul a Digitális Állampolgárság Program, már lehet előregisztrálni a kormányablakokban – ismertette a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi-oldalán. Dömötör Csaba közölte: várhatóan szeptembertől mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyi igazolványt. A mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, amelyeket hitelesítve le lehet tölteni és továbbítani, ami könnyíti az ügyintézést, illetve az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt.

Venezuelában megkezdődött az elnökválasztás, amelyen Nicolás Maduro egymás után harmadszor is biztosíthatja magának az elnöki pozíciót. Az ellenzék meghatározó politikusai már előre megkérdőjelezték a választások tisztaságát és a választási bizottság várható döntéseit. Aggodalmaikat azzal indokolták, hogy a választás közeledtével a testületbe delegált ellenzéki képviselők közül többeket is őrizetbe vettek a hatóságok. Egy emberi jogvédő szervezet közlése szerint péntek óta 23 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe a hatóságok, akik közül 15-en még mindig fogságban vannak.

Újabb olajszállító tartályhajó süllyedt el a Fülöp-szigetek Bataan tartományának partjainál, és szivárog belőle az olaj. A parti őrség szóvivője elmondta, hogy a három hajóval kiérkező egységeik olajszivárgást észleltek, ezért az olajfolt szétterjedésének megakadályozására egy vízen lebegő barikádot helyeztek el a víz felszínén. Hozzátette, hogy a mentést elkezdték, ami legalább egy, de akár két hétig is eltarthat.

Kínában többen meghaltak amikor sárlavina zúdult egy turistaházra, miután a heves esőzések eláztatták a régiót. A sárlavina az épületben 21 embert ejtett csapdába, tizenketten meghaltak, hat sérültet sikerült kimenteni. A jelentés szerint a sárcsuszamlást az esőzések miatt a hegyekből lezúduló víz okozta, miután a térségben 24 óra alatt mintegy 30 centiméter eső esett. A Tajvanon és a Fülöp-szigeteken is végigsöprő Gaemi tájfun Kínát elérve már trópusi viharrá gyengült, de heves esőzései és viharos szele miatt több halálos áldozatot is követelt.

Kaliforniában a mostani erdőtűz az államban valaha feljegyzett egyik legnagyobb, közölte az állami hatóság. A lángok 3 nap alatt, szombat estig több mint 350 ezer hektárt emésztett fel, több mint négyezer embert kellett kimenekíteni a térségből. Az erdőtűz egyelőre csak 10 százalékban van ellenőrzés alatt. Az oltást nehezíti a heves szél, ami táplálja a tűz gyors terjedését a meredek terepen.

Franciaországban a gyorsjavításokat követően javult a nagysebességű vonatok forgalma a súlyos szabotázstámadások után, amelyek elkövetői egyelőre ismeretlenek. A vasúttársaság hálózatán elkövetett akciók, néhány órával a párizsi olimpia pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek. A nemzeti vasúttársaság vezérigazgatója szerint hétfőre helyreáll a vonatközlekedés Franciaországban.

Cáfolta a párizsi olimpiai megnyitóünnepség művészeti vezetője, hogy az utolsó vacsora témája ihlette volna a program egyik jelenetét, amely ellen a katolikus egyház és jobboldali politikusok tiltakoztak. Thomas Jolly újságírói kérdésre elmondta, hogy a munkáiban nincs arra szándéka, hogy bármit is kigúnyoljon vagy bárkit is becsméreljen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×