eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
A Wall Street utcatáblája a New York-i Értéktőzsde közelében 2020. november 24-én, a koronavírus-járvány idején. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során először átlépte a 30 ezer pontot.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Véget ér a tech-papírok uralma, vagy csak most indul be igazán?

Fennáll a veszélye, hogy még tovább zuhannak a technológiai részvények árfolyamai, attól függően, hogyan teljesít az amerikai gazdaság. Erre figyelmeztetett egy elemző azután, hogy a héten 2022 óta nem látott zuhanást produkáltak a papírok. Mások a fordítottját várják.

A Bank of America elemzője, Michael Hartnett szerint fennáll a veszély, hogy tovább csökken a nagy amerikai tech cégek részvényárfolyma, ha tovább lassul az amerikai gazdaság növekedése. A stratéga – aki 2024 második felére emelkedő árfolyamokat vár – a Bloomberg szerint azt írta, hogy az amerikai gazdaság lassulására utaló jelek arra késztetnék a befektetőket, hogy a drága tech-papírok helyett eddig gyengébben teljesítő részvényekbe vigyék át a pénzt.

Egy pénteki jegyzetében Hartnett úgy fogalmazott, hogy a közelmúltbeli adatok azt sugallják, a világgazdaság "beteg", illetve "egyetlen rossz havi fizetés választ el bennünket" attól, hogy a nagy technológiai részvények elveszítsék dominanciájukat.

A tech-papírok, köztük az Apple, az Amazon.com, az Alphabet, a Microsoft, az Nvidia és a Meta felfelé ívelő pályája az elmúlt két hétben tört meg, mivel a befektetők a kis részvényekbe áramoltatták át a pénzt, arra fogadva, az amerikai FED Bank hamarosan kamatcsökkentésbe kezdhet.

Mintegy 2,6 billió dollár tűnt el a Nasdaq 100 technológiai indexben szereplő cégek piaci papírjaiból a július 10-i rekordérték óta. A tranzakciókat azok az aggodalmak is táplálták, hogy nem biztos, hogy hamarosan megtérülnek a mesterséges intelligenciába tett nagy beruházások.

Hartnett, aki a Bank of America elemzője, úgy vélte: egyes befektetők nem aggódnak és kitartanak amellett, hogy a korrekció "egészséges", mivel a piac nem esett a kritikus szint alá.

A Nasdaq 100 technológiai index július 10-e óta mintegy 9 százalékot veszített az értékéből, de még mindig több mint 30 százalékos emelkedésen van a 2023 októberi mélypont óta.

Az amerikai határidős ügyletek pénteken felpörögtek és jó úton haladnak a veszteségek ledolgozása felé.

A bank úgynevezett bull-and-bear, azaz „bika-medve” mutatója – amely a piaci várakozásokat jelzi – a július 24-ig tartó héten 6,9-re emelkedett, ami több mint három éve a legmagasabb érték. A szám azt mutatja, hogy a befektetők többsége bízik abban, hogy felfelé mozognak az árfolyamok.

Viszont ez már a 8-hoz közelít: az efeletti érték már túlzott bizalomra, túlárazott papírokra és arra utalhat, hogy közeledik egy korrekció, azaz árfolyamesés.

A MarketWatch jelentése szerint a fedezeti alapok például megtartották technológiai papírjaikat. A Wedbush nevű cég elemzője, Dan Ives szerint ugyan „brutális” volt a szerdai eladási hullám, de ugyanazok a céges eredmények, amelyek ezt kiváltották, felfelé mozdítják majd az árfolyamokat. „A szemünk előtt zajlik a 4. Ipari Forradalom... ez a tech-eladás rövid életű lesz. Ez a technológiai bika piacnak nem a vége, hanem a kezdete, amit a mesterséges intelligencia dagályszerű hulláma hajt – mondta, megjegyezve, hogy a szélesebb technológiai szektor céges jelentései a következő hetekben várhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×