eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Nyitókép: Facebook/Lord Howe Island Tourism

Szokatlan szigorral találkozhatnak a turisták egy paradicsomi szigeten

A Lord Howe-sziget olyan, mint minden turista álma: zöldellő hegycsúcsok, érintetlen, fehér homokos strandok és színes halaktól hemzsegő, tiszta kék víz.

A mintegy 400 lakosú szigeten, amely 600 kilométerre fekszik az ausztráliai szárazföld keleti partjaitól, a strandok mégis üresek, mert egyszerre csak 400 turistát engednek a szigetre lépni. A helyi előírás – a turistáknak kiadható ágyak számának korlátozásával – már több mint 40 éve korlátozza az érkezők számát – írta a CNN cikke alapján a Portfolio.

Így aztán a csodás természeti világot sikerült megőrizni: a mindössze hét mérföld (mintegy 11 kilométer) hosszú szigeten olyan növények és állatok élnek, amilyenek sehol máshol. Ugyanakkor szigorú biológiai biztonsági eljárások léteznek, az invazív fajok elleni védekezés érdekében például minden látogatót ellenőriznek, beleértve kutyákkal történő átvizsgálást is a sétautak elején. A túrázóknak továbbá le kell súrolniuk bakancsaikat a gombák terjedésének megakadályozása érdekében.

Az élet Lord Howe-on "olyan, mintha egy David Attenborough-dokumentumfilmben élnénk" – írta honlapján Ian Hutton természettudós és fotós.

Cserébe viszont rendkívül drága is: a Sydney-be oda-vissza szóló repülőjegyek ára 666 dollár fölé is emelkedhet (körülbelül 240 ezer forint), míg a nyári főszezonban két fő részére akár több mint 3000 dollárba (mintegy 1,1 millió forintba) is kerülhet éjszakánként.

A téma azért került az érdeklődés középpontjába, mert az utóbbi időben számos, az utazók körében kiemelkedően népszerű helyszínen próbálnak fellépni a túlzott turizmus ellen – lásd alább kapcsolódó cikkeinket.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×