eur:
395.85
usd:
365
bux:
73926.97
2024. július 31. szerda Oszkár

Meghalt Puskás Ferenc - teljes összefoglaló

Meghalt Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya. A kormány úgy döntött, hogy a legendás játékos temetésének napja nemzeti gyásznap lesz. A gyászszertartást december 9-én tartják.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, reggel 7 órakor a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója - ezt Szöllősi György, a család szóvivője közölte.

Az Aranycsapat legendás kapitányát a magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották.

A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták.

Ebben az időszakban az intézményt csak kivételes esetekben, ünnepi események alkalmával hagyta el néhány órára. Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta.

A kormány úgy döntött, hogy Puskás Ferenc temetésének napja nemzeti gyásznap lesz.

A honvédelmi miniszter Puskás Ferenc posztumusz dandártábornokká való kinevezését kezdeményezte. Szekeres Imre hangsúlyozta: az ezredesi rangot viselő legendás labdarúgó több évtizedes sportolói és sportvezetői életműve példaként szolgál az összes katona előtt is.

A kispesti önkormányzat bejelentette: indítványozza, hogy a Bozsik Stadion melletti Új temető utat nevezzék át Puskás Ferenc útra, egyben remélik, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ügy érdekében enyhít a jelenlegi szigorú szabályozáson.

Pénteken kora este a kispesti Bozsik stadionnál a legendás labdarúgóra emlékezni kívánók egy-egy gyertyával, virággal rótták le kegyeletüket.

Csillogó pályafutás

Puskás Ferenc, a magyar labdarúgás történetének egyik legkiválóbb játékosa, a legendás Aranycsapat kapitánya volt.

A zseniális futballista 1927. április 2-án született Kispesten, 1942-től a Kispesti AC - 1949-től Bp. Honvéd - labdarúgója, 1958 és 1967 között a Real Madrid játékosa volt.


Meghalt Puskás Ferenc (képgaléria)

Az Aranycsapattal olimpiai bajnok lett az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon és ezüstérmet szerzett az 1954-es svájci világbajnokságon.

Nyolcvanötször szerepelt a magyar válogatottban, amelyben 84 gólt szerzett.

Rendkívül technikás, egyedülálló cselező készséggel rendelkező játékos volt.

Az elmúlt évszázad mérkőzésén, az Anglia elleni 6-3-as összecsapáson legendássá vált visszahúzós csele után lőtt gólja szinte valamennyi, a futballról szóló dokumentumfilmben látható.

Az 1956-os forradalom idején külföldön maradt, Spanyolországban telepedett le, ahol négyszer a nemzeti együttesben is pályára lépett.
A Real Madriddal háromszoros BEK-győztes: az 1960-as, 7-3-ra megnyert döntőn négy gólt lőtt az Eintracht Frankfurtnak.

A madridi sztárcsapattal hatszor nyert bajnokságot, kétszer Király Kupát, négyszeres spanyol gólkirály volt. Játszott a világ- és az Európa-válogatottban is.

Edzőként Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Görögországban, Chilében, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Paraguayban és Ausztráliában dolgozott.

1993 áprilisától júliusáig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

Mivel 1949. december 1-jétől hivatásos katona volt, távozása után tartalék állományba helyezték, végül 1992. szeptember 3-án rehabilitálták.

Ekkor kapta meg az alezredesi rangfokozatot, majd 1995-ben ezredessé léptették elő.

Hetvenedik születésnapján, 1997-ben a NOB az Olimpiai Érdemrenddel tüntette ki, míg Magyarországon megkapta a Köztársasági Elnök Arany Emlékérmét. Még ugyanebben az évben átvehette a Magyarság Hírnevéért elismerést.

2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet. Két év múlva Golden Foot-díjjal és az Európa Bajnoka címmel ismerték el pályafutását.

(Ha szeretne filmfelvételeket látni minden idők egyik legjobb labdarúgójáról, kattintson ide!)

Megrendülten fogadták a hírt a játékostársak

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsó életben lévő védője azt mondta: az ország legnagyobb sportolója ment el.

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa azt mondta: "Éveken keresztül együtt játszottam vele a Honvédban és a válogatottban, így mondhatom, hogy egy jó barátom távozott. Nagyon nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy nincs többé."

Szepesi György, a legendás rádióriporter, a Magyar Labdarúgó Szövetség volt elnöke arra emlékeztetett, hogy Puskás a világ legismertebb magyarja volt.

Puskás két klubcsapatot, a Honvédot és a Real Madridot is a csúcsra emelte, ez kivételes klasszisát mutatja - tette hozzá.

Sándor Károly, Puskás Ferenc válogatottbeli csapattársa azt mondta, hogy az Aranycsapat kapitányához hasonló játékos nem volt, és sokáig nem is lesz.

"Kiváló, nagy szívű ember volt, aki mindenkinek segített, ha tudott, feledhetetlen marad számomra a kapcsolatunk" - mondta Mészöly Kálmán korábbi válogatott játékos és szövetségi kapitány.

Bozsik Péter, az elhunyt Bozsik József fia azt mondta: édesapja és Puskás Ferenc barátsága egész különleges volt.

Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke közölte: a csapt és szurkolói egyik példaképüket vesztették el.

Nyilasi Tibor korábbi válogatott labdarúgó kellemes emlékeket őriz Puskás Ferencről, és örült, ha csak a közelében lehetett egy vacsorán vagy fogadáson.

Gyászol a politikai élet is

"Túlzás nélkül kijelenthető: nincs olyan tagja a magyarságnak, akit érintetlenül hagyna Puskás Ferenc - vagy ahogyan mi ismertük és szerettük: Puskás Öcsi - halála - írta Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Szili Katalin házelnök úgy fogalmazott, hogy Puskás Ferenc a "hazai sport legjelesebb képviselője volt".

Az Országgyűlési képviselők egyperces néma felállással adóztak Puskás Ferenc emlékének.

Az MSZP képviselőcsoportja mély megrendüléssel fogadta Puskás Ferenc halálhírét. "Puskás Ferenc személyében a magyar szabadságot a győzni tudás szimbólumát testesítette meg, halálával egy pótolhatatlan nemzeti példaképet vesztettünk el, aki bárhol is élt a világban mindig megmaradt magyarnak" - fogalmaz a nagyobbik kormánypárt közleménye.

"A magyar sport legnagyobb alakját, a világ pedig egyik legjobb focistáját veszítette el. A Föld lakosságának legnagyobb része számára Puskás Ferenc neve ma is egyet jelent Magyarországgal" - írta közleményében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.


Puskás, a futballzseni (képgaléria)

A Kereszténydemokrata Néppárt is mély megrendüléssel fogadta Puskás Ferenc halálhírét. Puskás Ferenc olyan ember volt, "aki minden siker, dicsőség és világszerte megérdemelt népszerűség közepette is mindig meg tudott maradni közvetlen, a családját, magyarságát és embertársait őszintén szerető embernek. Keresetlen egyszerűségével, természetességével felejthetetlen példát mutatott" - írta Halász Zsuzsa szóvivő.

"Kevés ember képes arra, hogy megítélésével évtizedeken át, a mai napig olyan egységet teremtsen Magyarországon, ahogy azt Puskás Ferenc tette. (...) Puskás Ferenc életműve akkor lehet teljes, ha követői akadnak, ha képesek vagyunk arra, hogy hozzá hasonló határozottsággal és kitartással, képességeinkhez mérten tegyünk Magyarországért" - áll az SZDSZ közleményében.

Az MDF közleménye szerint Puskás Ferenc a földkerekség legismertebb magyarja. "Petőfi mellett az ő nevét ismerik a legtöbben. Jól van ez így? Igen, jól! (...) Úgy küzdeni, hogy a szabályok mindig érvényben vannak és mindenkire egyformán kötelezők. Ennek a játéknak, ennek a küzdésnek volt utolérhetetlen magyar művésze Puskás Ferenc, a világ egyik legkáprázatosabb labdarúgója."

Gyászszertartás december 9-én

Puskás Ferencet a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Honvédség, a Honvéd, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium saját halottjának tekinti.

A család Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét kérte fel annak az emlékbizottságnak a vezetésére, amely megrendezi Puskás Ferenc búcsúztatását. A gyászszertartás december 9-én lesz.

Nagy terjedelemben számolt be az Aranycsapat kapitányának haláláról a nemzetközi sajtó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×