eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár
Interior of a automobile or car involved in a vehicle crash with a deployed steering column airbag
Nyitókép: Vershinin/Getty Images

Ha most indul nyaralni – mutatjuk, hol a legveszélyesebb autózni

A lista élén Norvégia, a végén Bulgária áll az Európai Unióban.

2023-ban 20 418 ember vesztette életét Európa útjain közúti balesetben – derül ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) elemzéséből, amely sok szempontból rangsorolja az országokat. A nonprofit szervezet éves jelentéséből kiderül az európai országokban egymillió lakosra jutó közúti halálesetek száma – írja a vezess.hu.

Ezek szerint Norvégia a legbiztonságosabb ország a közúti baleset tekintetében, ott 20 haláleset jutott egymillió lakosra 2023-ban az utakon. Mögötte Svédország szerepel 22-es, az Egyesült Királyság 25 fős adattal.

Az elemzés szerint a legveszélyesebb autózni a vizsgált európai térségen belül Bulgáriában, ahol 82 áldozat jut egymillió lakosra. A nem túl előkelő eredménylista második helyezettje Románia (81), míg a harmadik Szerbia (76).

Magyarország a középmezőnyben, az átlagnál rosszabb eredménnyel szerepel: 2023-ban 50 áldozatot jelez a statisztika

A 20 418 haláleset csak egyszázalékos csökkenést jelent 2022-höz képest, ami messze elmarad a 6,1 százalékos éves csökkenéstől, amely szükséges lenne ahhoz, hogy 2030-ra elérjük az 50 százalékos csökkentést 2019-hez képest, ami az Európai Unió célkitűzésében szerepel.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×